Puiston käyttöönoton myötä Suomen Hyötytuulen energiantuotanto nousee noin 500 000 megawattituntiin vuodessa. JE omistaa Suomen Hyötytuuli Oy:stä 12,5 %.

Suomen Hyötytuuli Oy juhlii kymmenestä Vestaksen 3,45 megawatin tuulivoimalasta koostuvan Annankankaan tuulipuiston vihkiäisiä tänään. Tuulipuiston arvioitu vuosituotanto on noin 115 000 megawattituntia, joka vastaa noin 6200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähköntarvetta. Tuulipuisto sijaitsee Raahen eteläosassa noin 25 kilometrin päässä keskustasta.

Puisto rakentui aikataulun mukaisesti noin vuodessa. Napakorkeudeltaan 147-metriset ja roottorin halkaisijaltaan 126-metriset tuulivoimalat toimitti Vestas Wind Systems. Tuulipuiston pääurakoitsijana toimi Eltel Networks. Puisto liitettiin sähköverkkoon ABB:n sähkötekniikalla. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 50 miljoonaa euroa. Hanke kehitettiin yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

– Annankankaan tuulipuisto valmistui aikataulun ja budjetin mukaisesti. Projekti on vastannut hyvin pitkälle läheisen, vuotta aiemmin rakennetun Nikkarinkaarron tuulipuistomme rakentamista, joten meillä oli toimiva konsepti valmiina, kertoo Suomen Hyötytuuli Oy:n projektipäällikkö Harri Suutari.

– Nyt päättyy tuulivoimarakentamisen yksi aikakausi. Annankankaan tuulipuisto on viimeisiä nykyiseen syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjä tuulipuistoja. Syöttötariffi on vaikuttanut tuulivoima-alaan merkittävästi, muun muassa kannustamalla turbiinivalmistajia voimakkaaseen kehitystyöhön. Suurempien ja tehokkaampien voimaloiden ansiosta tuulivoiman kustannustehokkuus on parantunut viime vuosien aikana merkittävästi, kertoo Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri.

Kuluvan syksyn aikana Suomen Hyötytuuli on viimeistellyt myös maailman ensimmäisen jääolosuhteisiin suunnitellun merituulipuiston rakennustyöt Porin Tahkoluodossa. Yhtiöllä on tämän lisäksi Porissa Reposaaren tuulipuisto sekä Raahessa Kuljunniemen ja Nikkarinkaarron tuulipuistot. Kaikkiaan yhtiöllä on nyt 50 uusiutuvaa energiaa tuottavaa tuulivoimalaa.

– Annankankaan ja Tahkoluodon puistojen käyttöönoton myötä Suomen Hyötytuuli tuottaa vuodessa noin 500 gigawattituntia tuulisähköä, Toni Sulameri toteaa.

Hyötytuulen tuottamalla sähköllä voitaisiin kattaa noin 30 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuinen tarve.

Lisätiedot
Sari Kahri, tiedottaja, Suomen Hyötytuuli Oy, 044 751 3104, sari.kahri (at) hyotytuuli.fi
Toni Sulameri, toimitusjohtaja, Suomen Hyötytuuli Oy, toni.sulameri (at) hyotytuuli.fi

Suomen Hyötytuuli Oy on kotimainen tuulienergian tuottaja, jolla on tuulipuistoja Porissa ja Raahessa sekä useita tuulipuistohankkeita eri puolilla Suomea. Yrityksen omistavat Helen (Oy Mankala Ab), Jyväskylän Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Pori Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Vantaan Energia. www.hyotytuuli.fi