Vuonna 2018 Viitasaaren kaupunki päätti myydä Wiitaseudun Energian osakkeet sekä kaukolämmön ja taajaman vesihuoltopalvelut Alvalle. Kaupan myötä yhtiöön sitoutunut pääoma saatiin kaupungin kannalta tehokkaampaan käyttöön. 

Viitasaari on reilun 6 000 asukkaan pieni maalaiskaupunki. 

– Meillä on vahvasti erilaista yritystoimintaa ja monipuolista teollisuutta. Erilaisuuden suvaitseminen ja sellainen ennakkoluuloton meininki on meille aika tyypillistä, kuvailee Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen

Kaupungin ydintoiminnan kannalta paras ratkaisu

Kaupan taustalla olivat suuret investointitarpeet sekä se, ettei yhtiöön sitoutunut pääoma ollut tehokkaassa käytössä. Vesiyhtiön ja kaukolämmön kehittäminen vaatii kaupungin hallinnossa tietysti aina myös alan ammattilaisia.

– Erityisesti kaukolämpöpuolella oli tarvetta suurille investoinneille. Meidän olisi pitänyt investoida uuteen lämpökattilaan. Vesipuolella oli myös monenlaisia investointitarpeita. Pohdimme, mikä on kaupungin ydintoimintaa ja mikä taas ei ole kaupungin ydintoimintaa. Tähän peilaten lähdimme hakemaan kaupunkiomistajan kannalta parasta ratkaisua, Kinnunen muistelee. 

– Päädyimme siihen, että myymme yhtiön ja vältämme sitä kautta tulevat investointitarpeet. Siten saimme myös yhtiöön sitoutuneen pääoman kaupungin kannalta tehokkaampaan käyttöön, Kinnunen perustelee. 

”Tämä järjestely on osoittautunut kyllä hyväksi”

Alvan valintaan vaikutti erityisesti se, että omistajana oli samat arvot jakava kuntaomisteinen yhtiö. Alva teki myös parhaan tarjouksen. 

– Jos meillä on ollut jotakin kysyttävää tai kaupunkia on askarruttanut jokin asia, niin Alva on tullut tarvittaessa vaikka kaupunginhallituksen kokoukseen vastaamaan kysymyksiin, Kinnunen kiittelee.

– Tämä järjestely on osoittautunut kyllä hyväksi. Sellainen yleinen tuntuma on, että kun päätöksiä tehdään ja niitä pitää tehdä, niin tässä asiassa tehtiin ihan oikea ratkaisu, Kinnunen summaa.