Sähkömarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä haastava ja moni myyjäyhtiö on lopettanut tai lopettamassa toimintaansa. Mitä tällaisesta voi asiakkaalle seurata ja onko syytä olla huolissaan sähköjen katkeamisesta?

Jos sähkönmyyntiyhtiösi päättää sähköntoimituksensa, ei ole syytä huoleen, kun teet viipymättä sopimuksen jonkin toisen, valitsemasi myyntiyhtiön kanssa. Uusi myyjäsi lähettää Alva Sähköverkolle tiedon sopimuksesta, joten sinun ei siis tarvitse olla erikseen yhteydessä asiakaspalveluumme vain ilmoittaaksesi meille, että myyntisopimus on nyt kunnossa.

Tee uusi sähkösopimus mahdollisimman pian

Tilanteessa, jossa sähkönmyyjä ilmoittaa lopettavansa toimitukset, lähetämme kirjeen kaikille niille asiakkaillemme, joita tilanne koskee. Alva Sähköverkolla on velvollisuus huolehtia kuluttaja-asiakkaiden sähkönjakelusta vähintään kolmen viikon ajan kirjeen lähettämisestä. Kirjeessä mainitaan määräpäivä, johon mennessä uusi sähkönmyyntisopimus tulee olla tehtynä. Jos asiakas ei ole tehnyt uutta sähkönmyyntisopimusta määräaikaan mennessä, Alva Sähköverkolla on oikeus keskeyttää sähkönjakelu ilman erillistä varoitusta.

Jos mahdollista, sovi uusi sopimus alkamaan päättyvän myyntisopimuksesi päättymispäivää seuraavasta päivästä alkaen, jotta sopimusten väliin ei jää katkoa. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu eli päättyvän ja uuden sähkönmyyntisopimuksesi välille jää myyjätön jakso, Alva Sähköverkko laskuttaa myynnin osuuden myös myyjättömältä ajalta. Näissä tapauksissa veloittamamme hinta muodostuu voimassa olevasta markkinahinnasta ja omista kuluistamme. Käytännössä asiakkaalle edullisempi vaihtoehto on kilpailuttaa sähkönmyyntisopimus.

Mikäli olet tehnyt sähkönmyyntisopimuksen yhtiölle, joka lopettaa toimintansa, mutta sopimuksen alkamispäivä on vasta tulevaisuudessa eli sopimus ei vielä ole ehtinyt alkaa, teethän sopimuksen uuden sähkönmyyjäsi kanssa alkamaan nykyisen myyntisopimuksesi päättymispäivää seuraavasta päivästä.

On tärkeää ymmärtää, että jakeluverkonhaltija eli tässä tapauksessa Alva Sähköverkko ei voi oma-aloitteisesti siirtää asiakasta toisen myyjän asiakkaaksi tai muuten hoitaa asiaa asiakkaan puolesta.

Joissain tapauksissa lopettava myyjä on sopinut jonkin toisen myyjäyhtiön kanssa sopimusten siirtymisestä uudelle myyjälle. Tällöinkään sähköverkkoyhtiö ei pysty vaikuttamaan asiaan eikä ole tässä siirrossa osallisena.