Auringon antama sähkö houkuttelee asumiskustannusten alentamiseen. Aurinkoenergian hyödyntämiseen on mahdollista päästä kiinni eri tavoin. Tarjolla on esimerkiksi paneelintoimittajia, jotka tarjoavat aurinkopaneeleista avaimet käteen -paketteja ja hoitavat asiakkaan puolesta kaikki tällä sivulla mainitut toimenpiteet.

Lisätietoja aurinkosähköstä löytyy Motivan verkkosivuilta.
Alva auttaa vain mittaukseen ja sähköliittymään liittyvissä paneeliasioissa. Paneelijärjestelmien teknisissä kysymyksissä suosittelemme kääntymistä Motivan asiantuntijoiden puoleen.

Pientuottajaksi ryhtyvän kannattaa kuitenkin aina tutustua tältä sivulta löytyviin ohjeistuksiin. Aivan ensimmäiseksi suosittelemme lukemaan aurinkosähkön ja muun pientuotannon yleisohjeet.

Ohjeistukset

Sahkontuotantolaitteiston_liittaminen_jakeluverkkoon
(Energiateollisuus, pdf)

Tämä ohje antaa perustiedot sähköntuotantolaitoksen verkkoonliittämiseen ja käyttöön liittyvistä asioista sähkön pientuottajalle tai oman tuotantolaitoksen hankintaa harkitsevalle. Ohje on laadittu helpottamaan sähköntuottajan tuotantolaitoksen hankintaa ja verkkoonliittämisprosessia.
Tämä ohje koskee kaikkea enintään 24 kV jakeluverkkoon liitettävää tuotantoa paitsi pelkkään varavoimakäyttöön tarkoitettuja tuotantolaitoksia.

Tekninen_liite_1_enintaan_100_kVA
(Energiateollisuus, pdf)

Tähän liitteeseen on kerätty teknistä tietoa nimellisteholtaan enintään 100 kVA suuruisen tuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon. Tämän liitteen on tarkoitus yhdessä ohjeen ”Sähköntuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon” kanssa tarjota kootusti tietoa pienten sähköntuotantolaitosten verkkoonliittämisestä ja helpottaa laitosten verkkoonliittämisprosessia.

Tekninen_liite_2_yli_100_kVA
(Energiateollisuus, pdf)

Tähän liitteeseen on kerätty teknistä tietoa nimellisteholtaan yli 100 kVA suuruisen tuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon. Tämän liitteen on tarkoitus yhdessä ohjeen ”Sähköntuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon” kanssa tarjota kootusti tietoa sähköntuotantolaitosten verkkoonliittämisestä ja helpottaa laitosten verkkoonliittämisprosessia.

Tuotannon liittäminen Alvan sähköverkkoon

Tämä ohje täydentää Energiateollisuuden ohjeen ”sähköntuotantolaitoksen liittäminen jakeluverkkoon” teknistä liitettä 1 ja 2. Tässä ohjeessa selvennetään tuotantolaitosten suojausten, säätö- ja kytkentälaitteistojen asetteluja ja teknisiä vaatimuksia sekä toiminta- aikoja. Ohjeessa selvennetään myös eri tuotantolaitosten energiamittausten järjestelyitä.

Pientuotannon tai sähkövaraston yleistietolomake – Huom! Tämä lomake tulee täyttää kohteesta, joka sijaitsee Alva Sähköverkko Oy:n jakelualueella.