Jokainen meistä on sähkönkuluttaja ja samalla myös osa sähkömarkkinoita ja siihen liittyvää tiedonvaihtoa. Suomessa on noin 3,8 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa, joista jokaisesta löytyy jakeluverkkoyhtiön – kuten Alva Sähköverkko – ja sähkönmyyjän järjestelmistä paljon tietoa. Tämä tieto on ollut hajautettuna eri yritysten omiin järjestelmiin, mikä on tehnyt tiedonvaihdosta hidasta.

Keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub, on kehitetty selkeyttämään ja nopeuttamaan tiedonvaihtoa ja parantamaan asiakkaan saamaa palvelua. Tietoturvavaatimukset ja yksityisyydensuoja on huomioitu datahubissa tarkasti.

Datahub otettiin käyttöön 21.2.2022 – käyttöpaikkatunnuksen numerot muuttuivat

Valtakunnallinen datahub otettiin käyttöön 21.2.2022. Muutoksen jälkeen asiakkaidemme 7-numeroiset käyttöpaikkatunnukset muuttuivat 18-numeroisiksi. Muutoksen myötä myös sähkönmyyjät käyttävät samoja tunnuksia.

Valtakunnallinen asiakaspalveluportaali sähkönkäyttäjän apuna

Datahubin myötä sähkönkäyttäjällä on mahdollisuus katsoa omat järjestelmään tallennetut tietonsa erillisen asiakaspalveluportaalin kautta. Alva Sähköverkko tarjoaa edelleen asiakkailleen asiointipalvelu Monitorin kautta näkymän moniin asiakastietoihin, mutta lisäksi käytettävissä tulee olemaan myös valtakunnallinen palvelu.

Valtakunnallisesta palvelusta sähkönkäyttäjä näkee omien henkilötietojensa lisäksi myös sähkönkäyttöön liittyvät asiakastiedot. Palveluun kirjatumisessa käytetään suomi-fi-palvelun tarjoamaa luotettavaa kirjautumista. Yksityisyydensuoja ja tietoturva on huomioitu palvelussa tarkasti – kuten koko datahubin kehittämisessä – tarkasti. Kirjautuminen palveluun tapahtuu Fingridin sivujen kautta: Kirjautuminen asiakasportaaliin

Lisätietoa datahubista

Lisätietoa datahubista saat Fingridin sivuilta, tästä Fingridin esitteestä tai alla olevasta videosta. Fingridin sivuilta löydät myös usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen: Kysymyksiä ja vastauksia datahubista