Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta myös touhua täynnä. Kun kädet ovat kiinni rosolliainesten pilkkomisessa ja piparinpaistossa, saattaa tuntua houkuttelevalta kaataa erilaiset paistinrasvat vain nopeasti viemäriin. Ethän kuitenkaan tee niin, sillä siitä kärsivät niin viemäriputkistot, vesistöt kuin jätevedenpuhdistamotkin.

Viemärille on se ja sama, onko kyseessä joulu vai juhannus, tai millä tahdilla sopimattomat ainekset syövereihinsä sysätään – hallaa ne tekevät joka tapauksessa. Kun viemäriin ei eksy mitään sinne kuulumatonta, vesistöt ja jätevedenpuhdistamot kiittävät. Toimimalla oikein estät lisäksi viemärin tukkeutumisen.

Paistinrasvat polttoaineeksi

Kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikka juuressipsien paistinrasvat saat helposti kierrätettyä myös tänä jouluna Kinkkutemppu -tempauksen avulla. Kinkkutemppu kierrättää keräämäsi rasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Keräysaika on 21.12.2019-7.1.2020.

Viemäreiden ja vesistöjen lisäksi Kinkkutemppu tekee muunkinlaista hyvää. Jos 200 000 kotitaloutta lahjoittaa paistinrasvansa keräykseen, Kinkkutemppu tekee lahjoituksen vähävaraisia perheitä avustavalle Hope ry:lle.

Toimi näin:

  1. Huuhtele tyhjä kartonkitölkki.
  2. Kaada paistinrasva tölkkiin.
  3. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
  4. Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen. Keräyspisteet löydät kinkkutemppu.com -sivustolta. Jyväskylässä pisteitä on mm. kaikilla Citymarketeilla.


Lähde ja lisätiedot:

kinkkutemppu.com

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana useat eri tahot, mm. Vesilaitosyhdistys VVY omine jäsenlaitoksineen (esim. Alva).