Kannattaako kaukolämpöön liittyä?

Jos etsit kustannustehokasta, helppoa, turvallista ja huoletonta lämmitysratkaisua, kaukolämpöön liittyminen kannattaa ehdottomasti! Kaukolämmön voi myös valita myös täysin uusiutuvilla polttoaineilla tuotettuna Vihreänä lämpönä. Lisää tietoa kaukolämmöstä löydät mm. täältä: Kuluttajille – Lämpö

Haluan liittyä kaukolämpöverkkoon. Mistä tiedän, onko se mahdollista omalla alueellani?

Voit selvittää lämpöliittymän saatavuuden tekemällä saatavuuskyselyn täällä: Liittymäkysely

Tarkemmat ohjeet kaukolämpöön liittymiseen löydät verkkosivuiltamme täältä: Kaukolämpö rakentajille

Paljonko kaukolämpöön liittyminen maksaa? Entä mitkä ovat muut käyttökustannukset?

Kaukolämmön liittymismaksut ja käyttökustannukset löydät hinnastoistamme: Hinnastot ja sopimusehdot 

Kaukolämmön hinta muodostuu perus- ja energiamaksusta. Omakotitalojen ja paritalojen kuukausittaiset perusmaksut perustuvat kiinteistön rakennustilavuuteen. Lämpösopimuksessa ja laskutuksessa näkyvä tilausvesivirta (m³/h) on määritetty kiinteistön rakennustilavuuden perusteella. Energiamaksun perusteena on kiinteistön kuluttaman lämpöenergian määrä, joka mitataan Alvan omistamalla kaukolämpömittarilla.

Miten kaukolämpöä tuotetaan?

Molemmat voimalaitoksistamme, Keljonlahti ja Rauhalahti, ovat sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia. Yhteistuotannossa säästetään polttoaineita noin kolmannes sähkön ja lämmön erillistuotantoon verrattuna. Lisäksi tuotamme biokaasusta sähköä ja lämpöä omassa mikro-chp -laitoksessamme. Vuonna 2020 tuottamastamme kaukolämmöstä n. 65 % tuotettiin uusiutuvilla polttoaineilla ja Vihreä lämpö -tuote kokonaan uusiutuvilla (puu ja biokaasu). Tavoitteemme on, että energiantuotannostamme on hiilineutraalia vähintään 80 % vuonna 2025 ja 100 % vuonna 2030. Lisätietoa energiantuotannostamme löydät täältä: Energiantuotanto

Kuka on vastuussa kaukolämpölaitteistosta?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että energiayhtiön vastuulla on kaukolämpöverkosto voimalaitokselta kiinteistön energiamittarille saakka. Kiinteistössä oleva kaukolämpölaitteisto ja sen osat ovat taloyhtiön tai asukkaan (esim. pientalo) vastuulla.

En osaa käyttää kaukolämpölaitteistoani, voitteko auttaa?

Tarjoamme uusille kaukolämpöasiakkaille maksuttoman kaukolämpölaitteiden käytönopastuksen, jonka voit tilata asiakaspalvelustamme p. 014 366 4010. Voit myös tutustua Kaukolämmön ABC -ohjeeseen.

Miten voin seurata kaukolämmön kulutustani?

Voit seurata energian käyttöäsi sähköisessä asiointipalvelussamme (Monitori). Monitoriin rekisteröitymällä ja kirjautumalla saat mm. tiedot kulutuksestasi ja laskuistasi sekä voit tilata oman alueesi häiriötiedotteet puhelimeesi tai sähköpostiisi. Kirjaudu / rekisteröidy Monitoriin tästä.

Miten toimin, kun epäilen vikaa kaukolämmön jakelussa?

Tarkista ensin, onko alueellesi merkitty häiriöitä tai työmaita, jotka voivat aiheuttaa suunniteltuja keskeytyksiä.
Häiriötiedotteet löydät täältä: Häiriöt
Suunnitellut työkeskeytykset löydät täältä: Työmaat
Ohjeita mahdollisen vian määrittämiseen löydät täältä: Kaukolämmön vianetsintäohje. Tarvittaessa voit soittaa vikapäivystysnumeroomme 014 366 4040.

Minkä väristä kaukolämpövesi on?

Kaukolämpövesi on vihreää. Se värjätään vihreäksi elintarvikekelpoisella väriaineella, jotta mahdollisten vuotojen ja putki- tai laiterikkojen havaitseminen olisi helpompaa. Mikäli kaukolämmön asiakkaana havaitset suihkusta tai hanasta tulevan vihreää vettä, kannattaa olla yhteydessä lämpöurakoitsijaoikeudet omaavaan LVI-urakoitsijaan. Katso tästä lämpöurakoitsijalistaus.

Kaukolämpölaskuni mukaan kaukolämpöveden jäähtymä on liian pieni. Mitä se tarkoittaa?

Kaukolämmön jäähtymällä tarkoitetaan kaukolämmön meno- ja paluuveden välistä lämpötilaeroa. Kaukolämpöverkon menolinjaa pitkin asiakaskohteeseen virtaava kuuma kaukolämpövesi jäähtyy asiakkaan lämmönvaihtimissa luovuttaen lämpöenergian kiinteistön lämmitysjärjestelmään, joka tyypillisesti muodostuu kiinteistön ja käyttöveden lämmityksestä. Jäähtynyt kaukolämpövesi palaa paluulinjaa pitkin lämmönmyyjälle uudelleen lämmitettäväksi.

Kaukolämmön asiakaslaitteiden toimiessa oikein jäähtymä on suuri, eli kaukolämpövesi luovuttaa lämpöenergiaa tehokkaasti lämmönvaihtimen välityksellä asiakkaan lämmitysjärjestelmään. Pieni eli huono jäähtymä aiheutuu lähes poikkeuksetta asiakkaan säätölaitteiden viasta, jonka vuoksi säätöventtiili päästää lävitseen tarpeettoman suuren kaukolämpövesivirran jäähtymän samalla heikentyessä. Jäähtymä tyypillisesti vaihtelee vuodenajan mukaan siten, että kesäkaudella sen arvo on pienimmillään johtuen vähäisestä lämmöntarpeesta. Lämmityskaudella lämmöntarpeen ollessa suurimmillaan jäähtymän tulisi olla >20 °C ja normaalina jäähtymä voidaan pitää >30 °C.

Pitääkö kaukolämpölaitteistoa huoltaa?

Vaikka kaukolämpölaitteet eivät paljoa huoltoa kaipaa, ne kannattaa tarkastaa lämmityskauden alkaessa. Pienillä tarkastuksilla ja säädöillä säästää helposti energiaa. Kiinteistössä sijaitsevat lämmönjakolaitteet omistaa kiinteistön omistaja.

  • Suurimmilla pakkasilla kaukolämpövesi voi olla jopa yli 100-asteista. Pidä lämmönvaihdinhuone siistinä, joka takaa sen, että mahdollisissa häiriötilanteissa asentaja tai huoltomies voi työskennellä tilassa nopeasti ja turvallisesti.
  • Katso lämmitysverkoston paineen riittävyys putkessa olevasta painemittarista. Mikäli painetta pitää saada nostettua, avataan lämmityspiirin täyttöventtiiliä. Kun paine on sopivalla tasolla, venttiili suljetaan.
  • Tarkasta tekninen tila myös silmämääräisesti. Kiinnitä huomiota putkien kuntoon ja mahdollisiin vuotoihin. Jos vuodonmerkkejä näkyy, ota yhteyttä lämpöurakoitsijaan. Lämpöurakoitsijalistaus
  • Tarkasta kaukolämmön tulo- ja paluuveden lämpötilaero. Veden jäähtymä on hyvä lämmönjakolaitteiston toiminnan mittari. Mitä suurempi lämmön pudotus kuuman tuloveden ja kylmemmän paluuveden välillä on, sitä paremmin kiinteistön laitteet hyödyntävät kaukolämpöveden lämpöenergian talon ja käyttöveden lämmitykseen.

Oheisessa videossa käydään läpi edellä mainitut tarkastustoimenpiteet:

 

Kaukolämpölaitteiston keskimääräinen elinikä on 25 vuotta. Kun laitteisto alkaa lähestyä 25 vuoden merkkipaalua tai antaa merkkejä puutteellisesta toiminnasta, on hyvä miettiä sen uusimista.

Saako kaukolämmön sulkuventtiilit sulkea esimerkiksi remontin ajaksi?

Kaukolämmön yleisten sopimusehtojen mukaisesti:

  • Asiakkaan tulee ilmoittaa omien kaukolämmön pääsulkulaitteidensa sulkemisesta lämmönmyyjälle
  • Asiakas saa sulkea lämmönmyyjän sulkulaitteet ainoastaan hengen, terveyden tai omaisuuden välittömän vahingoittumisen vaaran uhatessa tai lämmönmyyjän pyynnöstä. Sulkemisesta on ilmoitettava lämmönmyyjälle välittömästi.

Lyhytkestoisten huoltotöiden ajaksi sulkuventtiilit on mahdollista sulkea, mutta pitkäkestoisten remonttien osalta on syytä olla yhteydessä Alvaan. Kylmien kelien aikaan sulkuventtiilien sulkeminen aiheuttaa kaukolämpöputkille jäätymisvaaran vesikierron loppumisen myötä.

Mitä pitää huomioida, mikäli aion kaivaa tontillani?

Ennen kaivamista tutustu seuraavaan ohjeeseen: Kaivuohje