Etäluettavat mittarit mahdollistavat todelliseen veden kulutukseen perustavan ajantasaisen laskutuksen. Kun kiinteistöön on asennettu etäluettava vesimittari, lukemia ei enää tarvitse ilmoittaa Alvalle. Etäluettavat vesimittarit helpottavat myös veden kulutuksen ajantasaista seurantaa. Lisäksi mittareiden tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää vesiverkon valvonnassa.

Mittari siirtää asiakkaan vesimittarin lukemat Alvalle tietoverkon välityksellä.

Mittarinvaihdot etenevät kaupunginosa kerrallaan

Etäluettavien vesimittareiden asennukset käynnistyivät Jyväskylässä pilottivaiheella syksyllä 2022. Pilotissa oli mukana 500 omakoti- ja paritaloa eri asuinalueilta, eri puolilta jakeluverkkoa. Massa-asennukset käynnistyivät vuoden 2023 alusta ja niitä jatketaan kaupunginosa kerrallaan. Asennukset jatkuvat vuoden 2026 loppuun.

Uusi etäluettava mittari vaihdetaan kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vielä vanhanmallinen analoginen mittari. Mittari vaihdetaan myös, vaikka vanha mittari olisi vielä toimintakuntoinen ja vaikka kiinteistö olisi uusi. Vaihdot toteutetaan alueittain.

Tieto mittarinvaihdosta tulee hyvissä ajoin

Kun mittarin vaihtoajankohta lähestyy, asiakas saa ilmoituksen vaihdosta joko tekstiviestillä tai kirjeitse. Saadun ilmoituksen jälkeen mittarivaihtoaika tulee varata sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta osoitteessa https://varaus.vmsv.fi tai numerosta p. 050 302 0214. (HUOM. tämä numero on tarkoitettu ainoastaan alueittain etenevien massavaihtojen ajanvarauksiin). Ajanvaraukseen tarvitaan asiakas- ja käyttöpaikkanumerot, jotka löytyvät vesilaskulta. Huomaathan, että ajanvarauslinkki ohjautuu nuohousaika.fi -nimiseen ajanvarauspalveluun, jota käytetään nimensä mukaisesti myös nuohousaikojen varaamiseen. Tässä tapauksessa sitä käytetään mittarinvaihtoaikojen varaamiseen. Palvelu on luotettava ja turvallinen käyttää.

Yhteistyön helpottamiseksi pyydämme, että mittarinvaihtoasiakkaat kävisivät syöttämässä puhelinnumero- ja sähköpostiosoitetietonsa osoitteessa https://yhteystiedot.vmsv.fi. Osoitteeseen pääsee kirjautumaan asiakas- ja käyttöpaikkanumerolla, jotka löytyvät vesilaskulta. Asiakkaana voit, niin halutessasi, lähettää yhteystiedot myös sähköpostitse osoitteeseen mittarointi@vmsv.fi tai puhelimitse (soittamalla/viestillä) p. 050 302 0214. Yhteystietojen lähettäminen on vapaaehtoista.

Mittarinvaihtaja esittää Alvan kumppanuuskortin sekä henkilökorttinsa

Alvan kumppanina mittareiden vaihdossa toimii Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy (VMSV). Mittarinvaihtajalla on mukanaan Alva-yhtiöt Oy:n kumppanuuskortti. Yhdessä Alvan kumppanuuskortin ja henkilökorttinsa kanssa mittarinvaihtaja vahvistaa oikeutensa työn suorittamiseen.

Miten mittari vaihdetaan?

Omakotitaloissa mittari sijaitsee sisätiloissa, jonne asentajan täytyy päästä. Järjestättehän sopimusurakoitsija-asentajalle mahdollisuuden vaihtaa mittari, kun he ovat teihin yhteydessä. On tärkeää, ettei mittarin edessä ole tavaraa, joka estää mittarin vaihdon. Myös mahdolliset koteloinnit tulee purkaa pois mittarin edestä, jotta asentajalla on mittarille esteetön pääsy. Mikäli putkisto, sulkuventtiili tai muu KVV-laitteisto on epäkunnossa tai mittari on koteloitu (eli mittariin ei pääse käsiksi), kiinteistön vastuulla on huolehtia asian korjaamisesta. Ennen ei mittaria voida vaihtaa. 

Kerros- ja rivitaloissa mittarinvaihdosta ja sen aiheuttamasta vesikatkosta ilmoitetaan asukkaille kolme vuorokautta ennen mittarin vaihtoa erillisellä ilmoituksella, joka laitetaan porraskäytäviin tai ilmoitustauluille.

Asennuksia tehdään pääsääntöisesti arkisin kello 7.30–15.30. Työ kestää noin 30 minuuttia ja vesi katkeaa asennuksen aikana noin 15 minuutiksi. Kohteissa, joissa on niin sanottu ohituskierto, mittarinvaihto ei aiheuta vedenjakelukatkoa. Mittarinvaihto on asiakkaalle maksuton.

Huomaattehan, että veden toimitusehtojen mukaan kiinteistönomistajan vastuulle kuuluu huolehtia siitä, että kiinteistön vesilaitteisto mahdollistaa esim. venttiilien käyttämisen ja mittarin vaihdon. Mikäli mittaria ei voida vaihtaa laitteiston huonon kunnon takia, kiinteistön omistaja saa kohtuullisen ajan laitteiston korjaamiseksi. Veden toimitusehdot löytyvät täältä.

Lisätietoja

Mittarinvaihdon aikataulua, varausta ja yhteystietoja koskevat kysymykset mittarointi@vmsv.fi tai p. 050 302 0214. Huomaathan, että tämä puhelinnumero on tarkoitettu ainoastaan alueittain etenevien vesimittareiden massavaihtojen ajanvarauksia varten.
Muut kysymykset mittaushallinta@alva.fi tai p. 014 366 4010 (Alva asiakaspalvelu)

Usein kysyttyä: Etäluettavien vesimittareiden vaihto

13.5.2024: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistymässä alueilla Kirri, Haukkamäki ja Mannila
27.3.2024: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistymässä Haapaniemessä ja Kanavuoressa
28.11.2023: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistymässä Halssilassa ja Jyskässä
20.10.2023: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistyvät Kuokkalanpelto-Samulinniemi-Väinölä -alueilla
21.9.2023: Veden etäluenta: Kortemäessä käynnistymässä massa-asennukset
24.8.2023: Veden etäluenta: Kypärämäessä ja Köhniöllä käynnistymässä massa-asennukset
4.7.2023: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistyvät alueilla Keljo, Myllyjärvi, Keltinmäki, Mäyrämäki
9.5.2023: Veden etäluenta: Korpilahden massa-asennukset käynnistymässä
17.3.2023: Veden etäluenta: Kinkovuori, Säynätsalo, Muuratsalo, Lehtisaari -alueiden massa-asennukset käynnistymässä
13.2.2023: Veden etäluenta: massa-asennukset käynnistyvät alueilla Keljo-Keljonkangas-Sääksvuori-Sarvivuori
10.1.2023: Etäluettavien vesimittareiden massa-asennukset käynnistyvät
Mediatiedote 10.1.2023: Alvan vesimittaus siirtyy etäluentaan