Padasjoen kunnan vesilaitos otti käyttöön vesihuollon digitaalisen verkko- ja paikkatietojärjestelmän alkuvuodesta 2020. Työlistaus, dokumentointi ja arkistointi ovat nyt ajan tasalla ja tieto löytyy aiempaa helpommin. Jouhevaa siirtymistä PDF-kartoista digitaalisiin tietoihin ovat olleet vauhdittamassa Alvan palveluun sisältyvät, kerran kuukaudessa järjestettävät koulutukset, jolloin pureudutaan ohjelman käytön myötä tulleisiin kysymyksiin.

Padasjoki lähti etsimään verkko- ja paikkatietoratkaisusta helpotusta erityisesti kenttätyöhön. Kaikki oleelliset tiedot esim. huoltokohteista ja korjauksista löytyvät nyt yhdestä paikasta. Enää ei ole tarvetta etsiä kuvia ja dokumentteja tietokoneen uumenista ja muistinvarainen tietokin tulee taltioitua, mikä on tuonut käyttömestari Janne Virtasen tekemiseen uudenlaista varmuutta.

– Kun menen työmaalle tai kohteeseen, minun ei enää tarvitse miettiä, muistinkohan ottaa mukaani kaikki tarvittavat dokumentit, vaan pystyn kännykällä katsomaan olennaiset tiedot. Aikaisemmin tulostimme PDF-karttalehtiä mukaan kentälle, kertoo Virtanen.

Alvan verkko- ja paikkatietoratkaisu on palvelutoimitus, ei ”perävalotakuulla” toimiva uusi järjestelmähankinta. Palveluun kuuluu perehdytyskoulutuksen lisäksi asiakkaan kanssa järjestettävät lyhyet asiakaskohtaiset käyttökoulutukset kerran kuukaudessa sekä puhelintuki mahdollisia ongelmatilanteita varten.

– Saimme alkuun perusteellisen koulutuksen. Alvalaiset tulivat meille paikan päälle opastamaan, miten ohjelmaa käytetään. Sen jälkeen olemme kuukausittaisissa etäkoulutuksissa käsitelleet asioita, jotka ovat juuri silloin olleet meille ajankohtaisia. Etukäteen kalenteroitu koulutus on myös pakottanut meitä ohjelman säännölliseen käyttöön ja opetteluun. Uutta oppia tulee sopivassa määrin, ja koulutusten välillä tulleisiin ongelmiin olemme saaneet nopeasti apua, Virtanen kiittelee.  

Digitaaliseen järjestelmään siirtyminen sujui padasjokelaisilta jouhevasti ja ohjelma on jo juurtunut päivittäiseksi, työtä helpottavaksi työkaluksi. Verkko- ja paikkatietoratkaisu on Padasjoella osoittanut hyötynsä niin työn suunnittelussa, käytössä kuin kunnossapidossa.

– Kaikin puolin hyvä järjestelmä ja konsepti. Nyt kun käyttöön olen jo tottunut ja hyödyt havainnut, vanhaan paluu tuntuisi aika orvolta, toteaa Virtanen.Alva toteutti vuosina 2019-2022 ELY-keskuksen tukemana Vesihuollon verkkotietojen digitalisointi -hankkeen. Siinä kunnilla oli ainutkertainen mahdollisuus saada tukirahoitusta vesihuoltoverkkotietojen kuntoon laittamiseksi. Hanke on päättynyt 31.12.2022. Hankkeen päätyttyä Digiaalto-asiakkaidemme tuki ja palvelut jatkuvat ennallaan.