Ethän joulukiireiden tuoksinassa kaada jouluherkkujen paistinrasvoja viemäriin. Viemärissä rasva jähmettyy ja tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois.

Viemärille on se ja sama, onko kyseessä joulu vai juhannus, tai millä tahdilla sopimattomat ainekset syövereihinsä sysätään – hallaa ne tekevät joka tapauksessa. Kun viemäriin ei eksy mitään sinne kuulumatonta, vesistöt ja jätevedenpuhdistamot kiittävät. Toimimalla oikein estät lisäksi viemärin tukkeutumisen.

Paistinrasvasta uusiutuvaksi polttoaineeksi

Kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikka juuressipsien paistinrasvat saat helposti kierrätettyä myös tänä jouluna Kinkkutemppu-tempauksen avulla. Kinkkutemppu jalostaa rasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Keräysaika on 16.12.2022 – 8.1.202. Lähimmän keräyspisteen löydät täältä.

Toimi näin

  • kaada jäähtynyt paistinrasva kartonkitölkkiin
  • sulje tölkki hyvin esimerkiksi teipillä
  • anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen

Ellei biokierrätys ole mahdollinen ja kierrätä tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen.

Lähde ja lisätiedot: kinkkutemppu.com

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat tänä vuonna mukana mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.