Astetta alemmas -energiansäästökampanja kannusti suomalaisia oman arjen konkreettisiin energiansäästötoimiin viime talvena. Kansallisen energiasäästöviikon myötä kampanja käynnistyi uudelleen 9.10.2023. Kuluttajien lisäksi useat yritykset ja yhteisöt ottavat jälleen osaa energiatalkoisiin. Vastuullisuus eli mm. ympäristö ja resurssitehokkuus ohjaavat myös Alvalla tehtäviä päätöksiä yhä pontevammin.

Sähköpulan ja kiertävien sähkökatkojen uhkaa saatiin viime talvena vähennettyä kansalaisten, yritysten ja julkisen sektorin toimien ansiosta. Sähkön säästö ja kulutusjoustot tehosivat, eikä varsinaiseen sähköpulaan jouduttu. Tulevana talvena sähkön riittävyys näyttää Fingridin arvioiden mukaan viime vuotta paremmalta, mutta sähkön käytön vähentäminen on tärkeää myös tulevan lämmityskauden aikana. Alva-konserni kantaa toimillaan kortensa kekoon.

Ympäristöarvot ohjaavat päätöksiä

Vastuullisuus on olennainen osa kaikkia toimiamme Alvalla. Esimerkiksi investointien suunnitteluvaiheessa otamme huomioon ympäristönäkökulman ja varmistamme sen huomioimisen koko elinkaaren ajan. Tavoitteenamme on korostaa ympäristöarvojen merkitystä päätöksenteossamme ja varmistaa, että vastuullisuus ohjaa päätöksentekoprosessiamme alkumetreiltä lähtien.

Olemme Alvalla osallistuneet energiansäästötalkoisiin aktiivisesti. Esimerkiksi energiatehokkuutta olemme parantaneet optimoimalla sähkönkäyttöä ja ottamalla käyttöön energiatehokkaampia ratkaisuja. Konkreettisista ja varsin arkipäiväisiä toimia ovat olleet tarpeettomien valojen sammuttaminen kiinteistöissämme, sisälämpötilojen säätäminen taloudellisemmiksi sekä siirtyminen LED-valaistukseen.

Hiilijalanjälkilaskenta ohjaa energiatehokkuustoimiin

Energiatehokkuuden parantaminen on osa Alvan hiilineutraaliustyötä. Toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa ostettu sähkö, millä on vaikutusta Alvan hiilijalanjälkeen. Koko konsernin toiminnot läpileikkaava ETJ+ energiatehokkuusjärjestelmä lisää systemaattista energiatehokkuustyötä. Alvan eri toimintojen edustajista koottu energiatehokkuusryhmä miettii jatkuvasti, miten ja minkälaisilla toimenpiteillä saamme vähennettyä energiankulutusta ja miten kuormitamme ympäristöä vähemmän. Tavoitteena on löytää erityisesti ne pienet puronalut, joista kokonaisuuden kannalta saattaa tulla merkittäviäkin energiasäästöjä.

– Teemme vuosittain suunnitelman mukaisia energiakatselmuksia, ja niistä on noussut esiin todella hyviä toimenpide-ehdotuksia, iloitsee Alvan ympäristöasiantuntija Sallamari Piispanen.