Jyväskyläläisen As Oy Satorouskun lämmönjakokeskus oli tulossa elinkaarensa päähän vuonna 2020 ja oli aika tehdä valintoja: jatketaanko kaukolämmöllä vai siirrytäänkö johonkin toiseen ratkaisuun. Myös poistoilmakone oli aika vaihtaa, joten taloyhtiön toiveena oli saada kokonaisratkaisu, joka olisi saman automaation takana. Vaihtoehtoina oli jatkaa kaukolämmöllä ja uusia poistoilmakone, siirtyä maalämpöön tai poistoilmalämpöpumppuratkaisuun (PILP). Laajamittaisen selvitystyön tuloksena taloyhtiö päätti valita vaihtoehdoista PILP-ratkaisun, jonka rakennuttajana Alva toimi.

Taloyhtiön puheenjohtaja Kalle Lahtinen kertoo, että projekti sujui Alvan kanssa jouhevasti ja lopputuloksena on asumismukavuutta parantanut kokonaisratkaisu.

– Saimme toimivan, nykypäiväisen lämpökeskuksen kokonaisratkaisuna. Huoneistojen ilmanvaihto on parantunut merkittävästi ja energiaoptimoinnin myötä asumismukavuus on kasvanut ja kulutuspiikkejä saadaan tasattua, Lahtinen sanoo.

Alva Energiaoptimoinnilla kiinteistöön saadaan luotua juuri halutunlaiset, optimaaliset olosuhteet. Kulutusjouston avulla lämmön tuotantoa ja jakelua pystytään ohjaamaan kiinteistön tarpeiden mukaisesti, jolloin energiaa ei tuoteta tai käytetä turhaan. Samalla pienenee niin asiakkaan kustannukset kuin hiilijalanjälkikin.

PILP-ratkaisun takaisinmaksuaika odotettua pidempi

Vaikka projekti olikin menestys, järjestelmä toimii hyvin ja lopputulos on parantanut asumismukavuutta, on taloyhtiö Satorouskussa jouduttu toteamaan, että PILP-ratkaisu ei ole ollut taloudellisesti kannattava. Lahtinen kertoo, että laskelmat PILP-järjestelmän kannattavuudesta on tehty vuonna 2020, jonka jälkeen sähkön hinta on tuplaantunut.

– PILP-ratkaisussa sähkön hinta vaikuttaa merkittävästi kannattavuuteen. Kaukolämmön hinta Jyväskylässä sen sijaan on maltillinen ja ennustettava, Lahtinen toteaa.

Lahtinen sanoo, että tämänhetkisillä tiedoilla hän ei enää lähtisi toteuttamaan PILP-ratkaisua sen tuomien kustannusten vuoksi.

– PILP-ratkaisun takaisinmaksuaika on huomattavasti pidempi kuin jos olisimme pitäytyneet kaukolämmössä ja uusineet poistoilmalaitteen. En siis missään nimessä tekisi tätä ratkaisua uudelleen, mutta muutama vuosi sitten tämä oli paras markkinoilla oleva vaihtoehto. Hoitovastiketta ei hankkeen vuoksi kuitenkaan onneksi tarvinnut nostaa.

Lahtinen kokee myös, että edullisuuden lisäksi kaukolämpö on huoleton, ekologinen ja vastuullinen valinta taloyhtiölle.

– Projekti sujui Alvan kanssa hyvin ja keskusteluyhteys säilyi hyvin koko ajan. Yhteistyö oli läpinäkyvää ja Alva osasi neuvoa ja opastaa. PILP-ratkaisun lopputulos oli juuri sitä, mitä haluttiinkin, vaikka projekti ei ollutkaan taloudellisesti järkevä, Lahtinen sanoo.