Kinkkurasvaa tai muutakaan jouluruokien valmistuksessa syntynyttä rasvaa ei saa kaataa viemäriin, jotta putket eivät tukkeudu. Pahimmillaan vessanpönttöön kaadettu rasva voi aiheuttaa omaan kotiin viemäritukoksen ja vesivahingon. Ison laskun ja haisevan sotkun voi kuitenkin välttää helposti, kun jouluna kinkku- tai kalarasvan kierrättää jäähtyneenä ja hyytyneenä kartonkisessa törpössä oman kodin biojäteastiassa.

Uunista tullessaan kinkkurasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu. Viemärissä rasva jää kiinni seinämiin ja kerää itseensä vessapaperia ja muuta roskaa. Lisäksi se houkuttelee rottia. Ajan kuluessa rasva tekee viemäriin tukoksen. Kotona viemäritukos näkyy yleensä tulvivana lattiakaivona, kun jätevedet nousevat lattioille.

– Rasvan takia pahimmat ongelmat ovat välipäivien aikana ja tammikuussa, jolloin tukoksia alkaa tulla. Ihmiset paistavat joulun aikaan kinkkuja ja osa kaataa rasvan viemäriin, kertoo pumppaamomestari Jarno Hurmerinta Alvalta. Jos lattiakaivon ja WC-pytyn vedenpinta nousee usein, se voi varoittaa tulevasta putkitukoksesta.

– Vessanpönttöön saa laittaa vain ihmisen jätöksiä ja WC-paperia. Topsipuikot, tiskirätit, vaipat ja muut hygieniatuotteet kuuluvat sekajätteeseen ja ruuantähteet biojätteeseen. Korona-aikana viemäreihin laitettiin paljon käsien puhdistusliinoja, mutta onneksi niiden määrä on vähentynyt, Hurmerinta kertoo.

Mustankorkean toimialueella Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa kinkkurasvan kierrättäminen on helppoa. Kinkkurasva kaadetaan varovasti kartonkiseen törppöön, eli esimerkiksi maitopurkkiin, suljetaan törppö teipillä ja viedään jäähtyneenä ja hyytyneenä oman kodin biojäteastiaan. Biojäteastiaan ei saa kaataa sellaisenaan nesteitä, koska nesteet sotkevat astian. Lisäksi märkä biojäte jäätyy herkästi kiinni biojäteastiaan pakkasella.

– Biokaasulaitoksella kartonki erotellaan ja osa siitä hajoaa biologisessa käsittelyssä. Rasvasta ja muusta biojätteestä tuotetaan paikallista ja päästötöntä polttoainetta. Biokaasulla ajaa myös suurin osa jäteautoista, kertoo Mustankorkean biokaasulaitoksen laitospäällikkö Timo Kautto.

Jokainen törpöllinen kinkkurasvaa muuttuu Mustankorkean biokaasulaitoksella noin kymmeneksi kilometriksi ympäristöystävällistä biokaasuautoilua.