Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistaa 21 keskisuomalaista kuntaa. Keski-Suomen keskussairaala sijaitsee Jyväskylässä ja on sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoitoa antava yksikkö. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on suurin ei-yliopistollinen sairaanhoitopiiri ja siellä ovat edustettuina lähes kaikki lääketieteen erikoisalat.

Keski-Suomen keskussairaalan alueelle Kukkumäkeen valmistuu täysin uusi sairaala Nova vuonna 2020. Sairaalan toteutussuunnittelu ja rakentaminen alkoivat vuonna 2016. Uuden sairaalan rakentamisen myötä sairaala-alueelta purettiin vanhoja rakennuksia. Purettaviin kuului pesularakennus, jossa oli tuotettu pesulahöyryn lisäksi vanhan sairaalan keittiön ja välinehuollon tarvitsema höyry. Sairaanhoitopiiri etsi ratkaisua höyryntoimitukselle.

Lähtötilanne ja ratkaisut

Uusi sairaala Nova rakentuu vanhan keskussairaalan kanssa samalle alueelle. Uuden rakentamisen myötä osa alueen vanhoista rakennuksista purettiin. Purettaviin rakennuksiin kuului vanha pesula, joka oli toiminut myös höyryntoimittajana keskussairaalalle. Höyryä tarvittiin edelleen vanhassa sairaalassa sairaalan keittiön ja välinehuollon tarpeisiin uuden sairaalan valmistumiseen saakka.

Sairaala-alue on tiiviisti rakennettu, joten savupiippua ei alueelle haluttu. Tämä sulki polttoon perustuvat tuotantomuodot pois. Jyväskylän Energian Hohkan ratkaisu oli höyryntuotto sähkökattilalla. 1,4 MW sähkökattilat tuottavat sairaalan tarpeisiin puhdistettua höyryä. Höyryntoimitus alkoi heinäkuussa 2015.

Laitos on toteutettu rahoitusmallilla, jossa Alva tekee investoinnin ja asiakas maksaa vain kiinteää kuukausimaksua sekä MWh-perustaista maksua käytetystä höyrystä.

Lopputulema

“Tunnen sairaalan vaatimukset ja samaa toimintavarmuutta edellytän energiantuotannolta. Eri energiamuodoista valittu toteutus suunniteltiin yhdessä, jolla varmistimme, että se on meille paras.” -Kari Nurminen, huoltoinsinööri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri