Jyväskylän Kukkumäkeen valmistuva Nova on ensimmäinen 2000-luvulla rakennettava täysin uusi keskussairaala. Alva on yhteistyökumppanina vanha tuttu ja hoitaa uuden sairaalan sähkön, lämmön, veden ja viilennyksen myös rakentamisvaiheessa. 

Sairaala Novan projektipäällikkö Jari Ilves kokee yhteistyön Alvan kanssa sujuneen mallikkaasti.

– Sairaalan tulee olla valmis vuoden päästä, 2020 loppuvuodesta. Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2016, Novan projektipäällikkö Jari Ilves kertaa.

Sähkön, lämmön ja veden lisäksi Alva toimittaa Novaan viilennystä. Se on sairaalassa yhtä tärkeää kuin lämmitys.

– Kaukokylmän idea tuli Alvalta. Sieltä tulee innovatiivisia ehdotuksia meille päin, Ilves kehuu.

– Kaukokylmällä jäähdytetään kaikkia tilojamme ja se toimii myös datasalien varajäähdytysjärjestelmänä. Kaikki aktiivilaitteet ja muuntamot tarvitsevat jäähdytystä. Jos ne pettävät, sairaala pysähtyy.

”Tiedämme seuraavan 20 vuoden kulut”

Uuden sairaalan ratkaisut eroavat vanhasta sairaalasta. Esimerkiksi kaukolämpö tulee kahdesta suunnasta. Ratkaisu kertoo Alvan riskienhallintakyvystä.

– Siitä tulee toimitusvarmuus ja käyttövarmuus tulevaisuuden ehkä jonkinlaisiin toimintahäiriöihin, Ilves pohtii.

Kaukolämmön ja -kylmän tilaaminen Alvalta tuottaa Novalle myös kustannussäästöjä.

– Se on ennustettavaa meille pitkässä juoksussa. Tiedämme seuraavan 20 vuoden kulut. Emme tarvitse omaa henkilökuntaa ylläpitoon, vaan se tulee toimittajan puolelta. Se oli merkittävä kustannussäästö, Ilves laskeskelee.

Luotettavaa ja hyvää yhteistyötä

Toimitusvarmuus on toistuva teema Ilveksen puhuessa yhteistyöstä Alvan kanssa.

– Alvan kanssa on sujunut oikein hyvin. Se mitä on sovittu, on pitänyt. Ei ole mitään poikkipuolista sanaa sinne suuntaan. Yhteistyö on toiminut todella hyvin, Ilves summaa tyytyväisenä.