Viime viikkojen keskustelu on osoittanut, että suomalainen vesi on sydämen asia, jota halutaan vaalia. Vesi on meille kaikille välttämättömyys, emmekä tahdo minkään vaarantavan oikeuttamme puhtaaseen, kohtuuhintaiseen veteen. Monen asian on Suomessa muututtava, jotta hanoistamme virtaa maailman parhainta vettä myös tulevaisuudessa.

Meillä Suomessa on syytä olla huolissaan suomalaisen veden tulevaisuudesta. Vesihuollon ammattilaiset ovat eläköitymässä ja alalla on pulaa osaajista. Kunnissa korjausvelka kasvaa. Epidemiariskit lisääntyvät ja kustannukset nousevat. Hiljattain uutisoitiin, että 12.000 kilometriä vesiputkia on lähes hajoamispisteessä. Maan alla muhii todellinen vanhojen putkien pommi. Samaan aikaan kunnat ovat taloudellisessa ahdingossa ja kuntapäättäjät joutuvat tukaliin valintatilanteisiin: onko veden hintaa nostettava? Investoidako uuden koulun rakentamiseen vai vesihuoltoverkoston saneeraukseen? 

Vesihuollon tulevaisuuden vaatimat muutokset tehdään yhdessä

Ydinkysymys on se, kuinka suomalaisen vesihuollon tulevaisuus ja turvallisuus ratkaistaan. Tarve kuntien väliselle yhteistyölle on korostunut, sillä yksikään Suomen noin 1500 vesilaitoksesta ei ratkaise haastetta yksin. Suomalaisen puhtaan ja kohtuuhintaisen veden tulevaisuuden turvaaminen vaatii ennakkoluulotonta keskustelua, uudenlaista yhteistyötä, rohkeita ratkaisuja ja palveluita, joita voimme soveltaa maanlaajuisesti. Me Alvassa olemme valmiit tähän muutokseen. Avoimen keskustelun kautta löydämme varmasti oikeat ratkaisut turvaamaan suomalainen vesihuolto.

Jukka Pennanen
Asiakkuusjohtaja, Alva-yhtiöt Oy