Sähköautojen saapuminen taloyhtiöiden parkkipaikoille on vain ajan kysymys. Muutostyöt voi ja kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Sähköautot edustavat autoilun tulevaisuutta ja tekniikan kehittyessä ne yleistyvät nopeasti. Osana energia- ja ilmastotavoitteita Suomi visioi, että vuonna 2030 käytössä olisi 250 000 sähkökäyttöistä autoa. Mitä tämä tarkoittaa taloyhtiölle? Kuinka sähköautojen tuloon kannattaa valmistautua?

Kartoitus kertoo, miten juuri teillä kannattaa toimia

Kun ajatus sähköautovalmiudesta herää, nopein ja helpoin tapa asian selvittämisessä on kartoitus. Siinä selvitetään tavoitetaso, joka sopii juuri teidän taloyhtiöllenne. Tärkeää on myös huomioida asukkaiden tasapuolinen ja yhdenmukainen kohtelu sekä investoinnin järkevä ja realistinen suuruusluokka. Joskus voi olla fiksuinta uudistaa sähköjärjestelmä, toisinaan taas kannattaa mahdollistaa lataaminen ensimmäisille käyttäjille minimi-investoinnilla. Pääasia on, että vältetään tilanne, jossa taloyhtiöiden pihassa ladataan hybridejä tai täyssähköautoja ilman energiamittausta tai että taloyhtiö ei ole mahdollistanut lataamista osakkaalleen lainkaan.

Mitä käytännössä tehdään?

Kartoituksessa selvitetään kiinteistön kapasiteetti sähköautojen lataamiseen.

Millainen kapasiteetti liittymällä on?
Entä kiinteistön sähköjärjestelmällä?
Miltä näyttää pysäköintialueen nykyisen kaapeloinnin teho?

Näiden pohjalta syntyy sekä lyhyen että pitkän aikavälin suunnitelma sähköautojen varalle taloyhtiössänne. Päätös sähköautojen latauspisteiden hankkimisesta tehdään yhtiökokouksessa. Kannattaa muistaa, että Valtion asuntorahoituksen tukea (ARA-tuki) hankkeelle on mahdollista saada 35- 50% hankkeen kustannuksista.

Miten taloyhtiö hyötyy sähköautovalmiudesta?

Älykäs sähköautolatausjärjestelmä on reilu ja oikeudenmukainen kaikille asukkaille. Oleellista on, että ne, jotka käyttävät, myös maksavat. Sähköautovalmius nostaa kiinteistön arvoa ja helpottaa asuntojen mahdollista myyntiä. Älykäs järjestelmä palvelee myös asukkaita, joilla ei ole vielä sähköautoa, sillä älytolpassa voi lämmittää myös tavallista autoa, modernisti kännykällä etäohjaten.

Ota yhteyttä Väreen sähköisen liikenteen palveluihin.