Kaukolämpötaloissa asuville sähkökatkojen vaikutukset ovat pieniä: Lämmitys- ja ilmastointilaitteet hiljenevät, mutta parissa tunnissa asunto ei ehdi jäähtyä merkittävästi. Kaukolämpöverkostossa vesi pyritään pitämään liikkeellä kaikissa tilanteissa, jolloin se ei jäädy eikä jäähdy.

On mahdollista, että sähkökatkoja tulee sellaisille alueille, joissa kaukolämpöverkosto lämmittää kiinteistöjen lisäksi niissä käytettävän lämpimän käyttöveden.

Veden käytössä sähkökatkojen aikaan on kaupunkikohtaisia eroja. Alvan ohjeen mukaan sähkökatkojen aikana kaikenlainen veden käyttö tulisi minimoida eli suihkussa käyntiä, astioiden sekä pyykin pesua ja wc:n huuhtelua tulisi välttää. Vettä ei tule laskea katkon aikana myöskään viemäriin, vaan mikäli vettä hanasta tulee, se pitää valuttaa astiaan.

Varo polttavan kuumaa hanavettä!

Sähkökatkot vaikuttavat veden lämpötilaa säätelevän laitteen toimintaan ja pysäyttävät venttiilin siihen asentoon, jossa se on ollut ennen sähkökatkon alkamista. Normaalissa tilanteessa säätölaite toimii kulutuksen mukaan ja pitää käyttöveden talon runkovesijohdossa 55-58-asteisena. Kovimpien pakkasten aikaan rakennukseen tuleva kaukolämpövesi on 110–115-asteista, joten säätölaitteen tilasta riippuen lämpimän käyttöveden lämpötila voi poiketa voimakkaasti tavoitelämpötilasta. Kylmän käyttöveden lämpötilaan sähkökatkoilla ei lähtökohtaisesti ole vaikutusta.

Kun sähkökatko päättyy, veden käyttö on syytä aloittaa varovasti. Veden lämpötila saattaa vaihdella ja hanoista voi tulla polttavan kuumaa vettä! Veden lämpötila voi olla ensin alkuun myös normaali ja muuttua kuumaksi vasta juoksutuksen jälkeen. Koska veden lämpötilaa ei voi etukäteen tietää, varovaisuus on paikallaan. Opastathan asiassa myös lapsia ja vanhuksia.

Alva Sähköverkon sähkökatkoja ja sähköpulaa käsittelevät sivut, artikkelit ja usein kysytyt kysymykset löydät täältä.