Talvi on otollista aikaa havaita kaukolämpövuoto kadulla tai maastossa. Kun ilmoitat havainnostasi meille ja se osoittautuu oikeaksi, palkitsemme vaivannäkösi pienellä muistamisella.

Näiden merkkien perusteella voit epäillä kaukolämpöverkon vuotoa:

Sula kohta lumisessa maassa

Maahan vuotava kuuma kaukolämpövesi lämmittää vuotoalueen, joten lumiselle paikalle ilmestyvä sula paikka on usein ensimmäinen merkki verkostovuodosta. Venttiilikaivot ja muut verkostoon kuuluvat rakenteet ovat usein lämpimiä paikkoja ja siten myös sulia paikkoja talviaikaan. Jos verkoston varrelle ilmestyy uusia, ennen havaitsemattomia sulia alueita, kyse voi olla verkostovauriosta.

Sula kohta muuten lumisessa maastossa paljastaa usein verkostovuodon.Vihreää vettä maastossa tai luonnonvedessä

Kaukolämpöverkostossa virtaava vesi on vihreäksi värjättyä. Väri on hajutonta ja terveydelle vaaratonta, mutta se helpottaa havainnoimaan mahdollisia vuotoja kaukolämpöputkissa tai lämmönvaihtimissa. Jos huomaat, että maastokohta tai luonnonvesi on värjäytynyt vihreäksi, sen aiheuttaa todennäköisesti kaukolämpövuoto.  

Suuri määrä höyryä ilmassa

Erityisesti kovien pakkasjaksojen aikana kaukolämpöverkoston tuuletusputkista saattaa nousta höyryä. Jos kuitenkin huomaat tutussa paikassa erityisen suurta höyryn muodostumista, on mahdollista, että kyseiseen kaivoon virtaa vuotavaa kaukolämpövettä.

Ilmoita havainnoistasi Alvan vikapäivystykseen

Soita meille Alvan vikapäivystykseen p. 014 366 4040 / 24 h ja kerro mitä havainnoit ja missä. Yksilöi paikka mahdollisimman tarkasti. Kerro samalla myös yhteystietosi. Käymme tarkastamassa asian, ja jos havaintosi osoittautuu oikeaksi, lähetämme sinulle postia kiitokseksi.