Vedenkulutuksen ja vesikalusteiden kunnon seuraaminen kannattaa. Kun vuoto huomataan ajoissa, säästytään suuremmilta vahingoilta ja tarpeettomilta kustannuksilta.

Vedenkulutuksen tarkkailu paljastaa vuodon

Vesimittarin lukema kertoo kiinteistön vedenkulutuksesta. Vesimittarilukemaa kannattaa siis seurata säännöllisesti kuukausittain. Tarkkailu auttaa pysymään selvillä vuodoista sekä mahdollisista kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston piilovuodoista, joita on vaikea silmämääräisesti havaita. Kun kulutus nousee normaalista tasosta, voi kyseessä olla vesivuoto esim. wc-pöntön vesisäiliöstä. Vesivuodon tunnistaa myös siitä, että vesimittari pyörii, vaikka kiinteistössä ei käytetä vettä tarkkailuhetkellä.

Korjaa vesikalusteet kuntoon

Kun kiinteistön vesikalusteessa on vuoto, sitä ei ole aina helppo huomata ennen kuin vesimittarin lukemat kertovat ylimääräisestä kulutuksesta. Vuotavat hanat ja wc-pöntöt kannattaa korjauttaa nopeasti. Vettä tiputtava hana saattaa maksaa vuodessa yli 100 euroa, vuotava vessanpönttö yli 800 euroa. Jatkuessaan ja rakenteisiin päätyessään vesivuoto voi aiheuttaa vakavia ja kalliita vahinkoja. Kun vuoto huomataan ajoissa, vältetään ainakin suuremmat vahingot ja rahaakin säästyy.

Vesikalusteiden vuotamisen aiheuttaa yleensä ikääntyneet tai kovettuneet tiivisteet. Tiivisteiden vaihtamiseen kannattaa tilata huoltomies.

Suojaa vesimittari pakkaselta

Pakkaskaudella on hyvä muistaa, että vesimittaria ei saa päästää jäätymään. Jäätymisvaaraa on etenkin rakenteilla olevissa sekä vanhoissa taloissa. Voit ehkäistä vesivahinkoja eristämällä sekä mittarin että putket. Samalla kannattaa varmistaa, että vesimittaritila on riittävän lämmin, vähintään +5 astetta. Vesimittarin suojaamisella vältät jäätymisen aiheuttamat murheet ja laiterikot ja säästät satoja euroja.