Tekstiilinhuoltopalveluita tuottava Sakupe Oy siirtyi käyttämään Alvan vihreää lämpöä helmikuussa 2023. Alvan vihreä lämpö on uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua hiilineutraalia lämpöä, joka on tarjolla sekä yrityksille että kotitalouksille. Sakupen siirtymä vihreään lämpöön on osa heidän toimiaan kohti hiilineutraaleja tekstiilinhuoltopalveluita.

Sakupen tuotantojohtaja Harri Lepoaho kertoo, että ensiaskeleet vihreään lämpöön otettiin vuoden 2022 lopulla.

– Haemme aina keinoja vähentää päästöjä ja Alvan kanssa tuli puheeksi vihreä lämpö. Pesulatoiminnassa energiaa ja lämpöä tarvitaan väistämättä ja koska ympäristöarvot ovat meille tärkeitä, halusimme siirtyä sertifioidun vihreän lämmön piiriin, Lepoaho sanoo.

Vihreään lämpöön siirtyminen ei vaadi investointeja tai muutostöitä, vaan yksi sähköposti riittää käyttöönottoon. Vihreään lämpöön siirtyminen pudottaa toiminnan hiilijalanjälkeä lämmöntuotannon päästöjen osalta välittömästi, kun se on otettu käyttöön.

Vihreä lämpö on edullinen keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Sakupen Jyväskylän tuotantolaitoksen energiankulutus on 500 MWh vuodessa, mutta vihreään lämpöön siirtyminen lisää lämmityskuluja vain noin 400 euroa vuodessa.

Sakupe on vuosien varrella tehnyt monenlaisia toimenpiteitä energiankulutuksen vähentämiseksi. Vielä 90-luvulla vedenkulutus pyykkikiloa kohti oli 30 litraa, nyt sama määrä pyykkiä pestään kuudella litralla. Samalla energiankulutus pyykkikiloa kohti on laskenut neljästä kilowatista yhteen kilowattiin.

Vuonna 2015 Jyväskylän tuotantolaitoksella siirryttiin matalalämpöpesuun. Tällä hetkellä matalalämpöpesu on käytössä kaikissa Sakupen tuotantoyksiköissä.

– Voimme nyt tehdä desinfektion ympäristöystävällisellä pesuaineella, joka toimii noin 55 asteen lämmössä. Tämä on aiheuttanut meille merkittävää säästöä, kun veden- ja energiankulutus ovat pienentyneet, Lepoaho sanoo.

Sakupen suurimmissa koneissa on käytössä vedenkierrätys, jossa pesuohjelman viimeistä, käytännössä puhdasta huuhteluvettä, käytetään seuraavaan esipesuun. Lisäksi tuotantolaitokset valaistaan pääasiassa led-valaisimmilla.

Lepoaho kertoo, että Sakupelle on tärkeää toimia mahdollisimman kustannustehokkaasti ja ympäristö huomioiden – monesti nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä.

– Pyrimme optimoimaan toimintaamme niin, että kaikilla tuotantopaikkakunnilla olisi parhaat käytänteet ja etsimme jatkuvasti uusia keinoja päästä hiilineutraaliustavoitteeseemme, joka siintää jo seuraavalla vuosikymmenellä.

Yhteistyö Alvan kanssa jatkuu tulevaisuudessakin, kun Sakupella kartoitetaan kysyntäjouston mahdollisuutta.

– Vilpitön kiitos Alvalle, yhteistyö on ollut toimivaa ja sen tärkeys on korostunut viime vuosina. Koen, että olemme tärkeä yhteistyökumppani ja asiakas, Lepoaho sanoo.

Lue lisää vihreästä lämmöstä.