Jyväskylän Suuruspäähän Jyväsjärven rantaan vuonna 2021 rakentuvan Jyväsjärven Helmen tulevat asukkaat ovat etujoukossa asumisen resurssitehokkuutta parantavan teknologian hyödyntämisessä. Kohteen rakentaja Peab ja vesi- ja energiayhtiö Alva ovat sopineet yhteistyöstä, jossa taloyhtiöön toteutetaan huoneistokohtainen veden etämittaus ja kaukolämmön kulutusjousto palveluna.

Huoneistoihin asennetaan etäluettavat vesimittarit, jotka mahdollistavat todelliseen veden kulutukseen perustuvan laskutuksen. Taloyhtiö saa käyttöönsä myös kulutuksenraportointi- ja hälytyspalvelun, joka paljastaa nopeasti vuodot ja muut poikkeavuudet veden kulutuksessa.

Alva Energiaoptimointi eli lämmön kulutusjoustopalvelu tehostaa kaukolämmitteisen kiinteistön energiankäyttöä ohjaamalla sen energiankulutusta automaattisesti kaukolämpöjärjestelmän kannalta optimaaliseen ajankohtaan. Asuntoihin asennettavat lämpötila- ja kosteusanturit varmistavat, että asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä.

”Haluamme lisätä tietoisuutta veden ja energian kulutuksesta ja asumisen ympäristövaikutuksista. Alvan resurssitehokkuuspalvelut tuovat Jyväsjärven Helmen asukkaille mahdollisuuden vaikuttaa konkreettisesti sekä omaan kulutukseensa että vesi- ja lämpölaskujensa suuruuteen”, toteaa Peabin yksikönjohtaja Timo Riikonen.

Asuntokohtainen mittaus vähentää tutkitusti veden ja energian kulutusta, jolloin myös kiinteistön hiilijalanjälki on pienempi. Kaukolämmön kulutusjoustolla puolestaan vaikutetaan energian tuotannon hiilidioksidipäästöihin kulutuspiikkejä tasaamalla. Tehopiikkien tasauksen ansiosta taloyhtiön lämpölaskukin pienenee.

”Yhteistyömme Peabin kanssa on hyvä esimerkki siitä, kuinka asumisen resurssitehokkuutta voidaan parantaa ja hiilijalanjälkeä pienentää niin, että kaikki osapuolet hyötyvät. Uusilla palveluillamme tuodaan paitsi kustannussäästöjä ja ympäristöhyötyjä myös helppoutta ja huolettomuutta asukkaiden arkeen”, kertoo Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen.


Lisätiedot:

Alva-yhtiöt Oy, Jukka Pennanen, asiakkuusjohtaja, puh. +358 44 200 8588, jukka.pennanen(at)alva.fi
Peab Oy, Timo Riikonen, yksikönjohtaja, puh. +358 40 514 5900, timo.riikonen(at)peab.fi

Lue lisää veden etäluennasta
Energiaoptimointi (lämmön kulutusjousto)

Alva-yhtiöiden vastuulla ovat kaikille tärkeät elämisen peruspilarit: vesi, lämpö ja sähkö. Alva tuottaa ja jakelee sähköä sekä tuottaa, myy ja jakelee lämpöä ja vettä omistamissaan verkoissa Jyväskylän seudulla. Alvan visiona on olla vesi-, energia- ja resurssitehokkuuspalveluiden tulevaisuuden tekijä. Työtä tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa energiatehokkaiden ja vihreiden valintojen sekä vastuullisen omaisuudenhallinnan puolesta. Konsernissa työskentelee noin 240 ammattilaista ja liikevaihto vuonna 2019 oli 163 miljoonaa euroa. Alva-yhtiöt Oy:n omistaa Jyväskylän kaupunki. www.alva.fi

Peab on Pohjoismaiden suurimpia rakennusyhtiöitä. Peab-konsernin liikevaihto on 5,3 miljardia euroa ja se työllistää noin 16 000 henkeä. Konsernilla on toimintaa Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Pääkonttori sijaitsee Förslövissä, Skånessa. Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä. www.peab.fi