Tänään kadut ja pientareet täyttyvät jälleen Jyväskylässäkin pienistä ja isommista koululaisista. Koulujen alku jännittää, eikä koulumatkakaan ole aina helpoin mahdollinen. Oman mausteensa soppaan tuo koulumatkalle sattuva työmaa. Isot koneet ja syvät kuopat kiinnostavat joskus liikaakin, joitakin ne pelottavat.

– Varovaisuutta työmaiden lähellä liikkuessa tarvitaan aina, niin pieniltä kuin isoilta kulkijoilta. Sen verran tervettä pelkoa saakin siis olla, että muistaisi noudattaa merkittyjä kiertoreittejä ja ohjeistuksia, toteaa Alvan turvallisuus- ja laatupäällikkö Simo Hakonen.

Koulujen lähellä tehtävät työmaat pyritään Alvalla hoitamaan koululaisten loma-aikoina. Näin koululaisille koituvat haitat saadaan minimoitua. Koska Suomen kesä on kuitenkin varsin lyhyt, venyvät etenkin isommat urakat silti usein syksyn puolelle.

Työmaakuva (markkinointikuva)
Työmaille merkittyjä kiertoreittejä ja muita ohjeistuksia on syytä noudattaa oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.

– Nytkin on muutaman koulun lähistöllä vielä pari urakkaa, jotka on aloitettu heti kesän alussa, mutta ne jatkuvat syksyn puolelle. Koulujen läheisyydessä olevien kevyen liikenteen kulkureittien ja työmaiden suojauksiin kiinnitetään kuitenkin aina erityishuomiota. Kiertotiet ja muut poikkeavat järjestelyt merkitään selkeästi erityisryhmät huomioiden, kertoo Hakonen.

Tärkeintä on, että tarkoin tehtyjen suunnitelmien mukaan toimitaan. Muistathan siis:

  • Moottoriajoneuvon kuljettajana noudatat alueelle merkattua sallittua ajonopeutta, vaikka sinulla olisi omasta mielestäsi kiire ja kahta-kolmeakymppiä ajaminen tuntuisi tylsältä.
  • Pyöräilijänä ja kävelijänä käytät merkittyjä kiertoreittejä, etkä oikaise tutumpaa reittiä, jos juuri tuttu reitti on se, joka on työmaan vuoksi suljettu. Näin suojelet niin itseäsi kuin muita.
  • Pyöräilijänä voit taluttaa pyöräsi työmaan ohi. Joskus pyöräily on myös kokonaan kielletty työmaa-alueella, mutta siltikään moni ei jaksa hypätä satulasta hetkeksi alas. Taluttaessa vauhti pysyy kuitenkin maltillisena ja ympäristön voi havaita tarkemmin.
  • Käyt pienen tai isommankin koululaisesi kanssa läpi koulumatkan vielä koulujen alettuakin – vaikka reitti olisi ennalta tuttu, voi lähelle ilmaantunut työmaa tehdä siitä hieman erilaisen.
  • Noudatat erityistä varovaisuutta ja havainnoit aina muut kulkijat liikkuessasi työmaan läheisyydessä. Vaikka sinulla olisi huomioliivi ja olisit kolme metriä pitkä, ei työmaakoneen tai -auton kuljettaja silti välttämättä saa pidettyä juuri sinua näköpiirissään taukoamatta.

Mikäli huomaat puutteita tai muuta askarruttavaa Alvan työmailla, otathan meihin yhteyttä:

Arkisin ma–pe 8–20 ja la 9–16, puh. 014 366 4010 tai asiakaspalvelu@alva.fi. Voit myös jättää viestin tällä lomakkeella: Ota yhteyttä -lomake