Yhteiskunnallisen vastuunsa tuntevat kaupunkienergiayhtiöt ymmärtävät, että nopeasti muuttuva maailma edellyttää notkeutta ja aiempaa suurempaa kykyä yhteiskunnalliseen vuoropuheluun. Näiden tavoitteiden edistämiseksi 13 merkittävää kaupunkienergiayhtiötä perustivat vuoden 2022 alussa Energiakaupungit ry:n, joka toimii jäsenyhtiöidensä sanansaattajana valtakunnallisesti ja EU-tasolla.
Energiamurros, ilmastonmuutoksen torjunta ja energiariippuvuuden vähentäminen Venäjästä etenevät kiihtyvällä tahdilla paitsi Euroopassa myös Suomessa. Toimintaympäristön nopea muutos ja energia-alalla vallitseva epävarmuus haastavat siten myös kaupunkiympäristössä toimivia energiayhtiöitä, joilla on keskeinen kansallinen rooli koko energia-alan kehityksessä. Suomen ilmastotavoitteiden ja puhtaan sekä toimitusvarman energian tuotanto ja jakelu ovat suurelta osin kaupunkiympäristössä toimivien energiayhtiöiden harteilla.
– Kaupunkienergiayhtiöt ovat energiamurroksen ytimessä. Yli miljoona suomalaista käyttää Energiakaupunkien jäsenyhtiöiden tuottamaa ja toimittamaa energiaa. Ilman näiden yhtiöiden hallinnassa olevan energiainfrastruktuurin kehittämistä vihreä siirtymä ei ole mahdollista. Esimerkiksi kaukolämpöverkko on välttämätön, kun suuressa mittakaavassa haluamme hyödyntää hukkalämpöjä tai tulevaisuuden polttamattomia energianlähteitä tehokkaasti, toteaa Energiakaupungit ry:n hallituksen jäsen, Alva-yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tuomo Kantola.
Energiakaupunkien jäsenyhtiöt ovat kaupunkien omistamia energiayhtiöitä ja niiden omistuksessa olevia mankala-periaatteella toimivia yhtiöitä, jotka ovat sitoutuneet tarjoamaan moderneja, skaalattavia ja kestäviä energiaratkaisuja kasvavien kaupunkien ja niitä ympäröivien alueiden tarpeisiin. Niiden toimialana on sähkön- ja lämmöntuotanto, myynti ja jakelu sekä niihin kytköksissä olevat palvelut.
Yli 1 350 000 suomalaisen kodit lämpiävät Energiakaupunkien jäsenyhtiöiden lämpöverkkojen avulla ja lähes miljoona suomalaista saa sähkönsä Energiakaupunkien jäsenyhtiöiden sähköverkkojen kautta. Vuonna 2020 Energiakaupunkien jäsenyhtiöt investoivat yli 630 miljoonaa euroa muun muassa puhtaaseen energiaan, huoltovarmuuteen, tutkimukseen ja energiaverkkojen kehitykseen ja työllistävät suoraan yli 2 800 henkilöä. Energiakaupunkien jäsenyhtiöiden tuottamasta energiasta jo 65 prosenttia on uusiutuvaa ja päästöttömän energian osuus kasvaa vuosi vuodelta.
– Kaupunkienergiayhtiöiden roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa, aluekehityksen vetureina ja maan kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden varmistajina ei ymmärretä yhteiskunnallisessa keskustelussa riittävästi. Energiapolitiikan lyhytjänteinen sääntely ja toimintaympäristön ennakoimattomat muutokset vaikuttavat korostetusti energiamurroksen ytimessä olevien kaupunkienergiayhtiöiden toimintaedellytyksiin. Mikäli kaupunkien erityispiirteitä ei huomioida päätöksenteossa ja sääntelyssä, on riskinä positiivisen kehityksen hidastuminen ja kaupunkien elinvoiman heikentyminen. Tähän Energiakaupungit haluaa kiinnittää huomiota, toteaa Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva.
Energiakaupungit ry:n jäsenet ovat myös Energiateollisuus ry:n jäseniä. Uusi edunvalvontajärjestö tulee tekemään tiivistä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, kuten ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Lisätietoja: Aku Aarva, +358 41 432 6510, aku.aarva@energiakaupungit.fi
Energiakaupungit ry:n jäsenyhtiöitä ovat: Alva-yhtiöt Oy, EPV Energia Oy, KSS Energia Oy, Kuopion Energia Oy, Lahti Energia Oy, Lappeenrannan Energia Oy, Oulun Energia Oy, Pori Energia Oy, Seinäjoen Energia Oy, Tampereen Sähkölaitos Oy, Turku Energia Oy, Vaasan Sähkö Oy ja Vantaan Energia Oy.
Lisätietoja Energiakaupungit ry:n toiminnasta ja tavoitteista: www.energiakaupungit.fi