Alva on saavuttanut nollatapaturmatavoitteensa 12 kuukauden mittausjaksolta, mikä on merkittävä osoitus pitkäjänteisestä ja jatkuvasta turvallisuustyöstä. Kansainvälistä työturvallisuuden ja työterveyden päivää vietetään tänään 28.4. muistutuksena siitä, että jokaisella on oikeus turvalliseen työympäristöön – sekä fyysisesti että henkisesti.
Nolla tapaturmaa on yksi Alvan pitkäaikaisista tavoitteista, jonka eteen tehdään systemaattisesti töitä ja jatkuvaa mittausta. Nyt ensimmäistä kertaa Alva on saavuttanut merkittävän virstanpylvään jatkuvassa LTI-mittauksessa – pyöreän nollan lukemat 12 kuukauden mittausjaksolla. Nollan lukemat tarkoittavat sitä, että Alvan omille työntekijöille ei ole edeltävän vuoden aikana sattunut yhtäkään tapaturmaa, joka olisi johtanut poissaoloon. Tämä on merkittävä saavutus, joka kertoo pitkäjänteisestä työstä turvallisen ja terveellisen työympäristön eteen.
LTI (Lost Time Injury) -mittaus on työturvallisuuden mittari, joka kertoo poissaoloihin johtaneiden tapaturmien määrän. LTI-mittaus on tärkeä indikaattori työturvallisuuden tasosta ja auttaa seuraamaan tapaturmien vähenemistä ja ennakoivien turvallisuustoimien vaikuttavuutta.
Turvallisuus syntyy arjen teoista
Turvallisuus on keskeinen osa Alvan vastuullisuustyötä, eikä se synny sattumalta. Se rakentuu päivittäisistä teoista, tiiviistä yhteistyöstä ja yhteisestä asenteesta. Ennakoivien turvallisuustoimien määrä on kasvanut ja tapaturmat ovat vähentyneet koko konsernissa, mikä kertoo kokonaisen turvallisuuskulttuurin kehityksestä.
– Kehitämme turvallisuuskulttuuriamme systemaattisesti EHSQ-toiminnan ja säännöllisen mittaamisen avulla. Vuonna 2021 käyttöön otettu päivitetty havaintokeskus sekä konsernitason tavoitteiden ja raportoinnin seuranta ovat tukeneet tätä työtä merkittävästi, kertoo Alvan EHSQ-päällikkö Tommy Seilonen.
Käytännössä työturvallisuutta Alvalla edistetään muun muassa toteuttamalla turvallisuuskierroksia, poikkeamailmoituksien tutkintoja, koulutuksia, sisäisiä auditointeja sekä työpaikkaselvityksiä yhteistyössä työterveyden kanssa. Alvan tavoitteena on ollut lisätä ennakoivien ympäristö-, turvallisuus- ja laatuilmoitusten sekä poikkeamahavaintojen määrää kaikilla organisaation tasoilla. Myös riskiarvioinnit, työlupakäytännöt ja turvallisuusasiakirjat ovat olleet tärkeitä työkaluja turvallisuuden suunnitelmallisuuden lisäämisessä.
Turvallisuus kuuluu kaikille
Kansainvälistä työturvallisuuden ja työterveyden päivää vietetään 28.4. muistuttamaan siitä, että jokaisella on oikeus sekä fyysisesti että henkisesti turvalliseen työympäristöön. Vaikka turvallisuus mielletään usein fyysiseen työhön liittyväksi, myös henkinen kuormitus ja ergonomia ovat tärkeä osa turvallisuutta ja työhyvinvointia.
Alvalla työhyvinvoinnin ja työsuojelun merkitys on huomioitu tärkeänä osana liiketoimintastrategiaa. Yhtiö on sitoutunut luomaan työympäristön, jossa henkilöstö voi hyvin, sekä voi kehittyä ja rakentaa pitkää uraa tulevaisuudessa. Alva tarjoaa henkilöstölleen laadukkaat terveydenhuoltopalvelut ja toteuttaa monenlaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi.
Kohti kokonaisvaltaista työturvallisuuskulttuuria
Alva jatkaa määrätietoista panostusta kohti kokonaisvaltaista työturvallisuuskulttuuria, jossa painopiste on jatkuvassa kehittämisessä, ennakoivassa turvallisuustyössä ja avoimessa viestinnässä. Tavoitteena on vahvistaa henkilöstön sitoutumista turvallisuustyöhön aktiivisella osallistamisella ja viestinnällä. Lisäksi Alva tähtää siihen, että jatkossa nollatapaturmatavoite laajenee koskemaan myös yhteisiä työmaita eli kaikkia yhtiön alihankkijoita ja yhteistyökumppaneita sekä loppukäyttäjiä.
Alvalla työntekijäkokemuksella on merkitystä. Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena onkin nostaa esiin, että turvallinen ja terveellinen työympäristö on jokaisen oikeus. Alvalla huolehditaan siitä, että työpäivän päätteeksi jokainen voi lähteä terveenä kotiin.
