Alva Sähköverkon sähkönsiirtohintoihin tulee muutoksia 1.3.2020 alkaen. Muutoksia voi tulla myös veden ja lämmön hintoihin. Viime syksynä tehty arvio hintojen ennallaan pysymisestä menee näin ollen uusiksi – syinä muun muassa yleinen kustannustason nousu, investointitarpeet sekä varautuminen uusiutuvien energianlähteiden osuuden kasvattamiseen.

Alva Sähköverkon sähkönsiirtohinnat muuttuvat maaliskuun alusta alkaen. Keskimäärin hinnat nousevat 2,7 % (sis. sähköveron ja arvonlisäveron), mutta joillakin hinnat myös laskevat. Sähkönsiirron asiakkaille on lähetetty muutoksesta kertova kirje sekä uusi hinnasto. Uusi hinnasto löytyy myös Alva Sähköverkon sivuilta osoitteesta alva.fi/sahkoverkko.

Siirtohinnat perustuvat Energiaviraston vahvistamiin kohtuullisen hinnoittelun valvontamenetelmiin. 1.3.2020 voimaantulevien hinnanmuutosten perusteena ovat Energiaviraston tekemät viimeiset päivitykset valvontalaskelmiin ja -tietoihin sekä varautuminen vuonna 2020 alkavaan uuteen nelivuotiseen valvontajaksoon.

Vuonna 2020 alkavalla valvontajaksolla Alva Sähköverkko investoi sähköverkkoon n. 17 M€. Investoinnit varmistavat sähkönjakelun toimivuuden verkkomme alueella ja työllistävät useita alueellisia toimijoita.

–         Siirtohintamme ovat hinnanmuutoksenkin jälkeen valtakunnan tasolla tarkasteltuina edullisia: Energiaviraston ylläpitämän vertailun mukaan sähkönsiirto pienissä kerrostaloasunnoissa on maan edullisinta jakelualueellamme. Suurin osa asiakkaistamme kuuluu kyseiseen asiakasryhmään. Siirtohintaa peritään, jotta sähköverkon rakentaminen ja ylläpito on mahdollista. Siirtolaskulla peritään myös sähkövero, kertoo Alva Sähköverkon toimitusjohtaja Janne Pirttimäki.

Lisää sähköverkon toiminnasta ja sähkön toimitusvarmuudesta Alva Sähköverkon alueella löytyy Pirttimäen blogikirjoituksesta osoitteesta alva.fi/sahkoverkko.
 
Muutoksia mahdollisesti myös veden ja lämmön hintoihin

Myös veden ja lämmön hinnoitteluun voi tulla muutoksia tänä vuonna. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

–        Veden hintaan vaikuttavat erityisesti yleinen kustannustason nousu, Nenäinniemen puhdistamon saneeraus- ja laajennusinvestointi sekä muut investointitarpeet. Ensi vuoden vesihuollon investointeihin on budjetissamme varattu noin 16,5 M€, josta 10 M€ kohdistuu toimitusvarmuuden parantamiseen laajasti koko verkostoalueellamme. Loppu 6,5 M€ kohdistuu esimerkiksi Savulahden, Kangasrinteen ja Kankaan tyyppisiin aluerakennuskohteisiin sekä yksittäisiin uusiin liittyjiin, joten saadut tulot palautuvat kyllä takaisin verkostoon. Kuten sähköverkkoa, myös vesihuoltoverkostoa on huollettava ja uudistettava pitkäjänteisesti. Toimitusvarma, laadukas ja turvallinen vesi on meille ykkösasia, kertoo verkkojohtaja Kari Kautto.

Lämmön hintoja ei ole nostettu viimeiseen viiteen vuoteen. Hintakehitykseen suhtaudutaan vastuullisesti ja kaupunkilaisten asumiskustannukset tahdotaan pitää kilpailukykyisinä. Hintapaineita lisäävät kuitenkin päästöoikeuksien hinnan nopea nousu sekä varautuminen uusiutuvien energianlähteiden lisäämiseen kaupungin ilmasto-ohjelman mukaisesti. Lisäksi ennakoimme tulevan energiaverouudistuksen aiheuttamaa kustannusnousua.

–        Lämmöstämme puolet on tuotettu uusiutuvilla jo useamman vuoden ajan ja pystymme myös tarjoamaan uusia teknologiavaihtoehtoja lämmitykseen ja viilennykseen. Kiinnostus täysin uusiutuvaan ja päästöttömään vihreään lämpöön myös kasvaa koko ajan. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävät toimet tuovat kuitenkin väistämättä muutoksia energiantuotantoon, jossa satsaamme uusiutuvien määrään entisestään. Tavoitteenamme on, että energiantuotannostamme on C02-vapaata vähintään 80 % vuonna 2025 ja 100 % vuonna 2030, kertoo asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen. 

Lisätietoja:

Alva Sähköverkot Oy
toimitusjohtaja Janne Pirttimäki, janne.pirttimaki@alva.fi, p. 050 351 2014

Alva-yhtiöt Oy
asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen, jukka.pennanen@alva.fi, p. 044 200 8588