Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistyksellä on meneillään kaksivuotinen vesistöprojekti Yhdessä ekologiseen jälleenrakennustyöhön, jossa osallistutaan vesien kunnostuksiin ja etsitään soiden ennallistuskohteita Keski-Suomessa.
 
– Tarkoituksena on etsiä sopivia ekologisen jälleenrakennuksen kohteita, joissa toteutuu luonnon monimuotoisuustavoitteiden lisäksi niin ilmastotavoitteet kuin erityisesti vesistön kunnostuksen tavoitteet. Lisäksi toivomme saavamme maanomistajilta ajatuksia kunnostustoimien käytännön toteutuksesta, kertoo vesistöprojektin koordinaattori Heikki Susiluoma.

Myös Alvalle vesistöjen kunnossa pitäminen on tärkeää ja luonnollinen osa ekologista vastuunkantoa. Siksi hankkeen tukeminen oli itsestäänselvyys.
 
– Tehtävänämme on huolehtia energiantuotannosta ja vesihuollosta nyt ja tulevaisuudessa. Samalla kun vähennämme omia haitallisia ympäristövaikutuksia, arvostamme kaikkea vesistöjen hyväksi tehtävää työtä. Monimuotoiset vesistöt ja pienvedet ovat tärkeitä sekä luonnolle että meille jokaiselle, toteaa Alvan tuotehallinta- ja viestintäpäällikkö Minna Hanski.

Alvan tuella katetaan muun muassa hankkeeseen liittyviä palkka-, matka- ja talkookustannuksia.
 
– Talkoiden järjestäminen on merkittävä osa projektia. Jyväskylän yhdistys on tehnyt pohjatyötä jo viime vuonna, jolloin opiskelijatyönä kartoitettiin Keski-Suomen vesistöhankkeita ja organisoitiin väkeä purotalkoisiin, kertoo Susiluoma.

Myös nyt tavoitteena on päästä järjestämään talkoita, johon voivat osallistua niin luonnonsuojeluliiton jäsenet, kyläläiset kuin muutkin kiinnostuneet.
 
– Haluamme kasvattaa maanomistajien ja luonnonsuojeluväen keskinäistä ymmärrystä. Talkoot ovat mainio kohtaamispaikka eri taustoista tuleville ihmisille. Keski-Suomessa on onneksi paljon kiinnostusta vesistöiden kunnostukseen ja kansalaisten halu auttaa on suuri, Susiluoma iloitsee.

Käsityönä tehtäviä patoja käytetään soiden ennallistuksessa erityisesti harvinaisten ja uhanalaisten korpikohteiden alueella.  

Lisätietoa:
 
Vesistöhanke toimii tänä vuonna yhdistyksen ja erityisesti yritysten avun turvin, joten projektin tukeminen on yrityksille edelleen mahdollista. Jos haluat tukea hanketta tai osallistua talkoisiin, ota yhteyttä projektikoordinaattori Heikki Susiluomaan: heikki.susiluoma(at)ekoportti.fi, p. 040 630 6203

Tietoa talkoista löytyy myös SLL Jyväskylän sivuilta: www.sll.fi/jyvaskyla/

Lue lisää Alvan yhteiskuntavastuusta: alva.fi/alva/yhtio/yhteiskuntavastuu/
Lue lisää hiilineutraaliustoimistamme: alva.fi/hiilineutraaliksi-2030/