Alvalla ja Liikunta- ja hyvinvointikeskus Buugilla on pitkä yhteinen historia ja jokainen Alvan toteuttama energiantuotannon ratkaisu on vienyt Buugia entistä vihreämpään suuntaan. Syvempi yhteistyö alkoi, kun Buugi alkoi suunnitella jäähallin rakentamista. Keväällä 2021 Buugi siirtyi käyttämään Alvan Vihreää lämpöä ja on nyt päästötön energiantuotannon suhteen.

– Haluamme olla energian hankkimisessa päästötön liikuntakeskus. Alvan Vihreään lämpöön siirtyminen on meille ekologinen valinta ja lisäsi kustannuksia vain noin 100 euroa vuodessa, kertoo Buugin toimitusjohtaja Teemu Manninen.

Buugilla on perinteisten palloiluhallien ja kuntosalien lisäksi myös kaksiratainen ympärivuoden käytössä oleva jäähalli, jonka jään tuottamista varten tarvitaan omanlaisensa ratkaisut. Alva on muovannut useita toimintamalleja vastaamaan suoraan Buugin tarpeisiin, esimerkiksi rahoittanut Buugin jäärataan liittyviä investointeja. Tämä on ollut Alvallekin uniikki kokeilu, joka on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi kummallekin osapuolelle.  Jäähalliprojektin yhteydessä Alva myi Buugille lämpöpumpun, joka hyödyntää jäänteosta syntyvää lauhdelämpöä kiinteistön lämmitykseen.

– Keskustelujen myötä päädyimme sellaiseen malliin, että Alva investoi Buugin jääntekolaitteisiin. Teimme leasing-rahoituksen routaputkistoon, joka on jääkenttien alla. Tämä on mukana yhtenä komponenttina, jota laskutamme Buugilta kerran kuussa. Lisäksi myymme kylmäenergian jäähallin tarpeita varten. Jäähdytys voidaan ottaa ilmanvaihtoon, kertoo Alvan liiketoimintapäällikkö Riku Martikainen.

Buugissa liikutaan monipuolisesti. Myös jäähallin olosuhteet on tärkeää pystyä pitämään optimaalisena.

– Olemme vähentäneet energian kulutusta merkittävästi investoimalla lämpöenergian 
tuottamiseen jäädytyskoneiston lauhdelämmöllä. Lisäksi kaikki sähkö ja lämpöenergiamme on tällä hetkellä päästötöntä, mikä on meille arvokysymys, Manninen sanoo.

Yhdessä kohti parempaa ja vihreämpää tulevaisuutta

Yhteistyö on ollut antoisaa ja mielekästä niin Buugille kuin Alvallekin ja jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Olemme tehneet Buugin kanssa laajaa yhteistyötä ja monia asioita on pilotoitu suoraan heille. Esimerkiksi leasing-ratkaisut eivät ole mikään tyypillinen juttu. Yhteistyö on ollut avointa ja kokeilevaa, mikä on Alvankin kannalta aina mielenkiintoista, Martikainen sanoo.

– Alva on erittäin avoin paikalliselle energiatuotannolle. Edelleen keskustelemme yhdessä muun muassa siitä, voisiko kesäaikana ylijäävää jäädytyskoneiston lauhdelämpöä syöttää kaukolämpöverkkoon tai voisiko sitä varastoida maaperään talvea varten. Mielestämme Alvan kanssa on ollut mainio toimia, Manninen sanoo.

Lue lisää & ota yhteyttä:

Uusiutuvaa ja päästötöntä lämpöä
Lämpö- ja jäähdytysratkaisut yrityksille
Hiilineutraaliksi 2030 – Alvan toimet ilmastonmuutosta vastaan

Isot kiinteistöt
Liiketoimintapäällikkö Riku Martikainen
riku.martikainen@alva.fi p. 0406682657

Asiakkuuspäällikkö Teuvo Kangas
teuvo.kangas@alva.fi p. 0505901039

Taloyhtiöt, isännöitsijät
Myyntipäällikkö Mirva Pietilä
mirva.pietila@alva.fi p. 0406232815