Energiaremontti on monessa taloyhtiössä ajankohtainen. Sopivaa lämmitysratkaisua pohditaan monelta kantilta. Lopulliseen ratkaisuun saattavat vaikuttaa myös yksittäisten lämpökauppiaiden laskelmat, jotka eivät ikävä kyllä aina pidä täysin paikkaansa.

– Olemme tutkineet Jyväskylässä jo yli 30 lämpöpumppukohdetta, joissa kiinteistön kaukolämpö on vaihdettu poistoilma- tai maalämpöratkaisuun. Vain kolmannes kiinteistöistä on hyötynyt vaihdoksesta, loppujen takaisinmaksuajat ovat yli 20 vuotta. Osassa lämmitysinvestointi ei maksa koskaan itseään takaisin, kertoo Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen.

Kattavampi tutkimus on aloitettu alkuvuodesta VTT:n toimesta. Alvan itsensä tutkimien kohteiden joukosta on paljastunut laskelmia, jotka ovat olleet pahastikin virheellisiä ja perustuneet esimerkiksi siihen, että kaukolämmön hinta nousisi 5 % joka vuosi. Alvalla vuosi 2021 on kuitenkin jo kuudes, jolloin kaukolämmön hintaan ei ole tulossa korotuksia.

Vastakkainasettelua ei alalle silti kaivata, vaan pikemminkin parhaiden ratkaisujen kartoittamista yhdessä eri toimijoiden kanssa. Hiilineutraaliin tuotantoon siirtyminen tarkoittaa erilaisia ratkaisuja myös Alvalla, jolla on niin ikään maalämpö- ja hybridikohteita.

Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen ja Volvon kiinteistöpäällikkö Esa Rauhala.
Alvan asiakkuusjohtaja Jukka Pennanen (etualalla vas.) pitää tärkeänä, että erilaiset lämpöratkaisut toteutetaan asiakkaan tarpeita ja toiveita kuunnellen. Volvo Truck Center Jyväskylään toteutettiin ainutlaatuinen hybridikohde, taustalla Volvon kiinteistöpäällikkö Esa Rauhala.

– Toteutamme asiakkaillemme monenlaisia lämpöratkaisuja. Uusin maa- ja kaukolämmön yhdistävä hybridilämpökohteemme on Volvo Truck Center ja esimerkiksi Korpilahdelle olemme parhaillaan kartoittamassa teollisen luokan ilmalämpöpumppua. Olemme kuitenkin huolissamme siitä, että jotakin tiettyä ratkaisua tarjotaan kaikenlaisiin kiinteistöihin piittaamatta lainkaan niiden yksilöllisistä eroista. Investoinnit ovat suuria, eikä niihin tulisi ryhtyä heppoisin perustein, toteaa Pennanen.

Lämpöala kehittyy kovalla vauhdilla ja tulevaisuudessa myös kaukolämpöverkko tulee toimimaan yleisempänä lämmön jakeluverkkona.

– Yksi todennäköinen skenaario on, että asiakkaat pystyvät jatkossa itse päättämään, ostavatko kaukolämpöverkosta lämpöpumpuilla vai jollain muulla tavalla tuotettua lämpöä, pohtii Pennanen.

Aiheeseen liittyvää:

Sanomalehti Keskisuomalainen 2.1.2021 / Alvan asiakkuusjohtaja: Taloyhtiöitä houkutellaan pois kaukolämmöstä väärin lupauksin – Nenäinniemen puhdistamosta saattaa tulla yksi Jyväskylän lämmittäjistä

Lämpöratkaisut taloyhtiöille: alva.fi/taloyhtioille/

Volvon Truck Center Jyväskylä: hybridiratkaisussa yhdistyvät kaukolämpö ja maalämpö (asiakastarina)