Tukkeutuneet jätevesiviemärit aiheuttavat harmia Jyväskylässä ja Viitasaarella. Jyväskylässä on tukkeutuneita viemäreitä avattu heinäkuun loppuun mennessä jo yli 60 kappaletta, mikä on saman verran kuin edellisien vuosien koko vuoden saldo. Ongelma ei Jyväskylässä kohdistu erityisesti tiettyihin kaupunginosiin, vaan tukoksia on jouduttu avaamaan tasaisesti ympäri kaupunkia.

Viitasaaren jätevesiverkostossa ja -pumppaamoilla tukosten määrä on pysynyt aikaisempien vuosien tasolla, n. 30 kpl heinäkuun loppuun mennessä, mutta Viitasaarella tukoksiin liittyy muita erikoisia havaintoja: Keskustorin pumppaamosta on viime aikoina löytynyt useasti vaatteita sekä muuta tekstiiliä, esimerkiksi pyyhkeitä.

Jätevesiverkosto on tarkoitettu asumisessa muodostuville jätevesille. Viemärit eivät ole roskia varten, eikä niihin saa laittaa mitään ylimääräistä. Kaikki rasvat, roskat ja jätteet sekä muut viemäriin kuulumattomat asiat aiheuttavat toimintahäiriöitä ja pahimmillaan jätevesipumppujen tukkeutumisia, mistä koituu ongelmia niin kiinteistölle kuin ympäristölle. Erityisesti elintarvikerasvat, kuten esimerkiksi kinkun paistorasva tai kalan rasva tukkii viemärin helposti. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu viemärin seinämiin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pyttyyn laitetaan vain ihmisen jätöksiä sekä wc-paperia. Lemmikkien kuivikkeet, tupakan tumpit, vanupuikot, vaipat ja kuituliinat kuuluvat sekajätteisiin ja ruoan tähteille oikea osoite on biojäteastia.

Kun toimitaan oikein, vältetään viemäreiden ja jätevesipumppaamoiden tukkeutumiset, pahanhajuiset seuraukset sekä kallis lasku.

 

Lisätietoja:

Alva-yhtiöt Oy, käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Antero Kuitunen, p. 050 310 0152

Alva Viitasaari Oy, käyttöpäällikkö Petri Kela, p. 040 846 6794