Ohje sähköurakoitsijalle vesimittarin sähköistykseen

Vesimittarin mittauksen sähköistyksessä tulee noudattaa SFS-6000 sähköasennusstandardia ja SFS-6002 sähkötyöturvallisuusstandardia. Mittalaitteen etäluentapääte toimii 230 VAC nimellisjännitteellä.

Liitännät

Sähköurakoitsija hankkii ja asentaa mittalaitteita varten koteloidun turvakytkimen (tai vastaavan) ennen mittalaitteiden asennusta. Turvakytkin asennetaan mittauspisteen yläpuolelle ja sen etäisyys mittauspisteestä saa olla enintään yksi metri. Turvakytkimen pitää olla sinetöitävissä ja sen tulee olla varustettu kahdella vapaalla läpiviennillä, joissa vedonpoistajat mittalaitteiden kytkentää ja johdotusta varten.

Sähkön syöttö

Mittausta syöttävän ryhmäjohdon tulee olla MMJ 3*1,5S tai vastaava. Ryhmäjohto kytketään pääkeskuksen sinetöityyn osaan ja ryhmäjohto suojataan max.10A:n sinetöitävällä varokkeella tai johdonsuoja kytkimellä ja erillisellä sinetöitävällä kannella. Ryhmäjohtoon ei saa liittää muita kulutuskojeita tai välirasioita.

Mikäli samassa tilassa on jo kaukolämpömittaukselle sähkönsyöttö ja turvakytkin, voidaan sähkönsyöttö ottaa kaukolämpö mittauksen turvakytkimestä veden etäluennan turvakytkimelle.

Mikäli mittaus sijaitsee etäällä pääkeskuksesta tai on erityisen vaikeasti toteutettavissa (esim. vanhat kiinteistöt), voidaan sähkön syöttö ottaa mittaritilan sähkönsyöttöryhmästä.

Jos sähkönsyöttö mittauksesta joudutaan keskeyttämään poikkeuksellisesti esim. huoltotöiden johdosta, on siitä ilmoitettava Alvan mittaushallintaan välittömästi, p. 014 366 4072.

Vesimittauksen etäluenta

Etäluettava vesimittari toimii 2G/3G (DNA) verkossa. Koska välillä esimerkiksi kellareissa GSM kuuluvuus voi olla olematon, liittyjä varaa rakennusvaiheessa M20 putkivarauksen tai muun kaapelireitin ulkoantennia varten vesimittaritilan ulkoseinälle tai sellaiseen paikkaan, jossa on hyvä GSM kuuluvuus (max. 20metrin päässä vedenmittalaitteesta). Mikäli valmiissa vesimittaritilassa saavutetaan vähintään -90db 2G/3G kuuluvuus ei edellä olevaa putkivarausta/reittiä tarvita.